Vi ska paddla runt Sveriges kust

Julia o Jonas
Julia och Jonas

Genväg till vecka:    2  ,   3  ,   4  ,   5  ,   6  ,   7  ,   8  ,   9  ,   10    
9 paddelveckor under 10 kalenderveckor    

Torsdag 10 juni Svinesund
Dag 1
Sen start. Kl. 20.30 kom vi fram till Svinesund och 21.00 stod vi klara för avfärd. Vädret var lugnt, molnigt och vindstilla så vi bestämde oss för att paddla en liten stund och hitta lägerplats. Efter flera tillfälliga skurar slår vi oss till ro uppe på ett litet berg med en fin utsikt över vattnet. Vi har paddlat ca 9 km och ligger vid Skärje. Skärje ligger mellan N. Sandön och Kattholmen.

Fredag 11 juni Skärje- Tjärnö
Dag 2
Sen kväll blir sen morgon. Fredag morgon började sent. Efter en stadig frukost packade vi om våra kajaker och kom i väg först kl:12.00. Vädret var fint med tidvis sol och enstaka regnskurar. Vi beräknade att vara i Strömstad vid 15.00 men var en aning försenade. Förmodligen för att vi tog en lång rast på en timme och åt upp en halv Paradis chokladask. Kl. 17.00 kom vi till Strömstads gästhamn och träffade på Anna Hermansson, som visade runt oss i Strömstad och pekade ut vissa sevärdheter åt oss. Efter en sen lunch var det träff med en journalist från Strömstads tidningen som skulle skriva om oss. Kl:18.30 var vi åter i kajakerna och fortsatte vi vidare mot vår lägerplats på Tjärnö.

Lördag 12 juni
Dag 3
Tidig morgon och i väg kl: 8.00. En lätt paddling fram till Valö med västlig vind. Strax innan Krossnäs stötte vi på förhinder. Jonas gick på grund, men efter många försök att komma loss från dyn lyckades han till slut. Lunch och vidare paddling via Galtösundet. Vid viken i Havsstenssund träffade vi på vår första säl. Sista biten till Grebbestad möttes vi av en hysteriskt stark motvind. Utpumpade och trötta kom vi så fram till Grebbestad. Efter landning kl. 17.00 i hamnen kröp vi på bara knän till närmaste ICA-affär och in inhandlade proviant. Två timmar senare, med middag i magen bar det i väg till en tältplats på en holme vid Hallsvik. Dagsetapp ca 3.8 mil, vi planerade att under resans gång uppnå en dagsetapp på 5 mil/dag.

Söndag 13 juni
Dag 4
När vi vaknade kl. 05.00 var vädret ok, när vi vaknade nästa gång öste regnet ner. Vi har käkat frukost och väntar pä lite bättre tider. Under tiden degar vi i tältet. Kl. 16.00 kom vi iväg, men då hade vi hunnit med att hjälpa en herre med att bygga en brygga! Motvind, stora vågor och sol mötte oss under sträckan till nästa läger. Dryg, seg kanal vid Hamburgsund och efter det öppet hav med jättevågor. Kl. 24.00 hittade vi vår rastplats på en udde alldeles innan Ulebergshamn.

Genväg till vecka:    1  ,   3  ,   4  ,   5  ,   6  ,   7  ,   8  ,   9  ,   10    
9 paddelveckor under 10 kalenderveckor    

Måndag 14 juni Halsvik -
Dag 5
Vaknar av överhettning i tältet. När jag går ner till kajakerna på morgonen, som vi bar upp långt på stranden, ser jag att det bara är Jonas kajak kvar. Förfärad söker jag med blicken efter min vän och där ligger den, 50 m. bort på dyn. Allt var torrt men aningen repigt. Tidvattnet hade lekt oss ett spratt. Avfärd Kl. 11.00 via Hamburgsund där vi åt lunch. Vid 17–tiden anlände vi till Smögen där vi nu sitter och tar en paus. Vi ska senare bege oss mot Lysekil.
på kvällen – Malmöns södra spets
Efter Smögen for vi ut till havs. Stora vågor som blötte ner oss. På Malmön fann vi en fristad. Det är rätt så blåsigt och vi tältar på en stenhäll. Tältet är fastsatt med stora stenar. Julia spacklade sin kajak med glasfiberspackel, repor från rymningen i morse

Tisdag 15 juni Malmön-Tönsäng
Dag 6
Dagen började med att vi hörde ordet kuling på radion, men det såg inte så farligt ut så vi begav oss ut mot Norra Grundsund. Detta innebar höga vågor och mycket slit. I Lysekil duschade vi för första gången - det kändes skönt! Vi tog kanalen till Flatön och sedan vidare till Ellös. Vi trodde på lä men fick en frisk motvind hela vägen. Från Ellös skulle vi gena till Hälleviksstrand genom kanalen som går genom Lavön och Tönsaäng. Halvvägs in i kanalen ser vi att kanalen endast fortsätter i tre mindre rör. Klockan var över 21.00 så vi bestämde oss för att slå läger och i morgon åka tillbaka och runt Lavön.

Onsdag 16 juni
Dag 7
Iväg Kl. 09.00, runda Lavön och sätta kurs mot Mollösund där det blev glasspaus. Från Kyrkesund paddlade vi utomskärs ända till Klädesholmen. Det var så stora vågor att kartläsaren inte kunde hänga med på kartan. Middag vid Klädesholmen och Kl. 22.00 for vi iväg mot Marstrand. Havet var lugnt och mjukt o det var alldeles vindstilla. Väl framme vid Marstrand insåg vi att det var så pass mörkt att det var svårt att hitta bra lägerplatser. Vi trixade med kajakerna och band fast dem i en klippskreva. Skippade tältet och lade oss i en knölig grop för att sova på. Klåverön mitt emot Ärholmen blev vårt sovläger. Sömnen kom 02.00 och varade till 06.00.

Torsdag 17 juni
Dag 8
Från Klåverön bestämde vi att idag skulle vi åka inomskärs. Iväg Kl. 08.30 rundade Klåverön till höger, korsade i motvind och pausade på Stensholmen. Sedan vidare till Bastuön. Vi korsade Nordre älv rakt av. När vi var halvvägs över var vi rätt så färdiga i rygg och armar. Lägerplats i Sillevik, en badstrand med både vatten och WC. Klockan är 19.45 och vi har slagit upp tältet och krupit ner i våra säckar! Genomblöta regnkläder.

Fredag 18 juni Sillevik-Önnered
Dag 9
Tidig morgon med avfärd Kl. 08.00. På med blöta regnkläder. Vädret är soligt med vissa moln men vi paddlar mest i regnbyxor och t-tröja. Blir det kallt eller om det skvätter mycket vatten vid överfarter drar vi på oss paddeljackorna. Vi paddlar barfota och på huvudet har vi båda kepsar. Fastän solskyddskräm nr 25 flitigt används har Julias öron fått svällande vattenblåsor. Jonas är brunröd med lätt skållad hud.
Vi lade till vi Önnereds brygga, där vi lagade, spacklade och slipade våra kajaker. Tältade på udden.

Lördag 19 juni Önnered-Särö
Dag 10
Lunchhandling och lunch, med avfärd Kl. 15.30. Stark motvind - frisk - hysterisk motvind. Jonas glömde sin Peak Performance- tröja på en liten ö, snyft. Fortsatte till Särö dit vi kom kl: 21.30. Vi har planerat att effektiviseras våra lägergöromål för att få fler paddeltimmar. Efter en vecka har vi en hel del rutiner men de ska finslipas!

Söndag 20 juni Särö - Sandö
Dag 11
Upp Kl. 07.00 och iväg Kl. 08.30. Det som tar längst tid är att försöka väcka Jonas! Skaplig tid idag men dessvärre var det kulingvarning så vi kom bara 2km till Sandö. Där slog vi upp tältet och lade oss. Det blåste så pass kraftigt att vi efter ett tag flyttade tältet, bakom utedasset! Det är långtråkigt att sitta och vänta så vi spelade kort.

När vi skulle ta kisspaus och gå ut ur tältet stod där 15 tjurar!! 3 meter ifrån tältet stod de och glodde på oss. Snabbt som attan drog vi in våra huvuden igen. Efter ett tag började det trycka på rejält så Jonas gick ut och försökte jaga iväg dem. Men de var nyfikna och kom tillbaka. Nu har de i alla fall stillat sin nyfikenhet och gått iväg. Vinden har vänt från syd till västlig och nu blåser det bara friskt. Regnet strilar ner i strömmar. Vi lägger oss nu Kl. 20.30, för att gå upp Kl. 04.00 och försöka ta igen den här dagen.

Genväg till vecka:    1  ,   2  ,   4  ,   5  ,   6  ,   7  ,   8  ,   9  ,   10    
9 paddelveckor under 10 kalenderveckor    

Måndag 21 juni
Dag 12
Blåsigt som attan under morgonen. Evig väntan och inhandlade av proviant. Vi for iväg 18.30, då hade det lugnat sig så pass att vi vågade ge oss ut. Ändå mötte oss stora vågor och stark vind. Vi lade till 10 km senare vid Onsala Sandö på insidan. Först upp med tältet sedan tvättlinan med blöta grejer. Nudlar med extra nudlar till middag, mums!

Onsdag 23 juni Varberg - Skrea strand
Dag 14
Sovmorgon till halv nio. Lite efter nio kom en journalist och en fotograf från Varbergs tidning. Vi kom iväg sent - Kl. 11.00. Framme i Falkenberg Kl. 21.30. Camping förbjuden på stranden!!

Och regn är utlovat!! Får man krypa in under en båt!? Det gjorde vi i alla fall. Regnet kom och Jonas hade rullat av liggunderlaget och kommit ut från båtskyddet. Så på morgonen var sovsäcken lite blöt och som vanligt var han väldigt trött.

Torsdag 24 juni
Dag 15
Från Skreastrand var det mest sandstränder, tråkiga sådana. Stränder är svåra att stiga i land på man blir oftast blöt av svallvågorna som kommer precis när man öppnar kapellet och ska stiga ur. Då förstår ni att vi inte går iland ofta och det innebär också att vi dricker väldigt dåligt. Vi paddlar på i vanlig takt, med mål att runda Tylösand. Det gjorde vi och kom i land i Grötvik. Vi träffade där snälla och vänliga bofasta som berättade om andra havspaddlare, en norrman och en tysk, som också hade pausat där. Pasta och köttfärssås till middag. Ikväll blir det tält.

Fredag 25 juni Grötvik - Båstad
Dag 16
Väckarklockan ringde Kl. 04.00 sedan Kl. 05.00 och halv sex steg vi upp. Mannagrynsgröt till frukost - mums! Jag satte Jonas på att passa så att inte mjölken skulle koka över, det gjorde den ändå men det blev gröt och god var den!
Efter en stadig frukost gav vi oss ut bland Hallands finaste badstränder, Vi beslutade att vi inte skulle korsa Laholmsbukten utan följa stranden i stället. Vi skulle mot Laxvik. Men efter ett tag kom vi ifrån varandra.
Jonas tog vägen mot Båstad men efter en stunds paddling tog han in i en vik och ringde Julia på mobilen, klockan var 10.00. Jonas trodde att Julia låg någonstans bakom honom så han tog en paus för att invänta henne. Klockan 11.00 ringde han igen strax därpå somnade han och vaknade trekvart senare och såg att Julia hade ringt honom. Julia som hela tiden hade följt kusten i tron att Jonas genat till Båstad och nu satt där på kajen och väntade paddlade på envist. Julia gick inte iland förrän vid halv tolv. Då ringde hon upp Jonas. Det visade sig att han befann sig en mil bakom henne! Till hans förvåning förstod han att det var ca 2 timmars paddling till henne. Men det gjorde inget för Jonas tycker att sandstränder är fina!
Lyckligt återförenade fortsatte vi direkt de sista fyra kilometrarna mot Båstad. Precis inkomna i hamn kommer åskmolnens dundrande över oss. Som tur var han vi färdigt innan regnet började. Midsommar tillbringade vi med god mat och mycket vila.

Lördag 26 juni
Dag 17
Vilodag! Sova, äta, sova och äta––

Söndag 27 juni
Dag 18
Sovmorgon med uppstigning Kl. 09.00. Idag ska vi fara vidare men först ska vi kolla och tvätta kajakerna både in och utvändigt, och fylla på med 28 liter vatten i våra dunkar. Det är ganska bra att ha mycket vatten, då vet man att det räcker en vecka, eller mer. Vi kom iväg kvart i fem på eftermiddagen och paddlade i medvind till Hovshallar. Där var det så vackert att vi tog en fotopaus. Regnet satte igång lite så vi hoppade i våra kajaker och for vidare mot Torekov. Vi hittade en liten vik strax innan Torekov där vi nu luftar ett fuktigt tält.
Vi fick besök av Ängelholm NST, en journalist och en fotograf som tog en timme på sig att intervjua och fota oss. Fotografen betedde sig som en modellfotograf och skulle dirigera oss var vi skulle paddla och hur. Vi svängde och snurrade och log, men det var frisk sidvind och väldigt jobbigt! Måtte fotografierna bli bra! I samma veva som journalisten var där träffade vi en gemensam kompis nämligen Jonas Jönsson och hans bror Niklas från Ängelholm.

Genväg till vecka:    1  ,   2  ,   3  ,   5  ,   6  ,   7  ,   8  ,   9  ,   10    
9 paddelveckor under 10 kalenderveckor    

Måndag 28 juni Torekov
Dag 19
Klockan var 05.00 när vi vaknade och steg upp. Åt frukost snabbt och drack O`boy. Vi packade ihop våra saker och satte oss och väntade på sjörapporten Kl. 05.50, då fick höra något vagt om kuling. Vi kom iväg 06.30, det blåste sydlig måttlig vind så vi paddlade vidare. Klockan 07.00 började vi korsa Skälderviken. Vinden blåste upp och ordet kuling kom tillbaka. Var det här det skulle blåsa upp? Det tog oss tre timmar att ta oss mot Kullaberg. Där åkte vi in i en liten vik och packade upp lunchmaten och lade den i en ryggsäck.
Vi skulle klättra upp mot Kullabergs fyr och äta där. Efter en kort rundtur tänker vi nu fråga om de är intresserade av två riktiga guider med kunskap om natur och guidning! Sedan far vi iväg mot Höganäs, vilket är vårt dagsmål.

Måndag kväll. Efter Kullaberg bar det av mot Höganäs, den biten var lite tuffare än vad övergången vid Skälderviken var. Vi hade medelhöga vågor och motvind hela vägen. Precis innan Höganäs träffade vi på en dansk som också hade paddlat från Båstad och skulle till Danmark i kväll. Han paddlade en lättviktskajak och hade nästan ingen packning.
Äntligen i Höganäs, där regnet öste ner över oss. Vi åt middag och gick runt lite i stan och tittade och bestämde oss för att ta en kopp kaffe på hamnkafét. Inne i stan hade vi köpt dagens NST, vilket var en syn för ögat. På förstasidan var det ett stort reportage om oss. Medan vi satt och drack vårt kaffe visade Julia stolt upp förstasidan för mannen som serverade oss och pratade om vår paddling och mycket annat. Han fick låna tidningen och visa de andra som jobbade där, ‘visst’ sa vi stolta. Visst är det roligt att man blir lite uppskattad, kanske lite berömd på köpet också. Efter en stund kommer det en man från Höganäs och frågar om han får sitta ner hos oss. Satt och pratade en bra stund om allt möjligt. Innan vi skulle gå frågar han om han kan få köpa tidningen vi köpte inne i stan signerad med våra autografer. Hmm visst är livet bra orättvist men just nu känns det väldigt rättvist för en gångs skull.
Kanske man i framtiden kan få jobb som kajakguide, visst vore det drömjobbet. Drömma kan man få, eller hur? Men det är viktigare med ett riktigt mål i livet. I morgon bär det av mot Helsingborg och Landskrona. Vårt dagsmål är att komma ner till Landskrona.

Tisdag 29 juni
Dag 20
Tidigt i morse, Kl. 05.30 vaknade vi. Kl. 05.50 lyssnade vi på sjörapporten, hmm ca 10-13 m/s. Okay, vi börjar paddla nu och äter frukost senare. Ungefär vid Viken vid en underbar sandstrand stannade vi till för att äta frukost. Efter frukosten blåste det upp väldans mycket. Vi hade stark sydlig motvind, vilket betydde att vi paddlade 500 m pausade, drev tillbaka 100 m. Uhh! Väldigt jobbigt, vi stannade till i Domsten för att vänta på bättre väder. Tråkigt nog fick vi vänta hela dagen och vi bestämde oss för att stanna här i natt. Vi fick i alla fall jobba på vår solbränna och sova en del också. Starka vindar behöver inte innebära dåligt väder.
Nu har vi båda duschat och luktar lika gott som en nyutslagen sommaräng. Långt bort ser vi Helsingborg och på andra sidan ligger Danmark, oj vilken syn. Allt är så nära men ändå så långt bort. Men i morgon ska vi till Helsingborg och träffa massmedia. Vi har planerat att sticka tidigt ändå för just nu ser det ut som att vinden lägger sig. Oftast blir vädret ändå alltid tvärt emot vad man vill att det ska vara. Annars har denna dag varit lärorik precis som alla andra dagar och vi hoppas på fler sådana. Lärorik även för tjejen i kiosken som trodde Haparanda låg i Närke! Glassen var det dock inget fel på.

Onsdag 30 juni Domsten -
Dag 21
Efter en god natts sömn i vårt sköna Hillebergstält vaknar vi upp med nya krafter. Försiktigt tittar vi ut och hoppas på att vädret är fint. Okay säger vi och konstaterar att vädret är rätt så hyfsat. Efter en stadig frukost beger vi oss mot Helsingborg.
Vi närmar oss färjestationen där Danmarksfärjorna utgår. Där fick vi passa oss så vi inte blev överkörda av dessa stora gigantiska båtar. Puh! Allt gick som planerat vid den här övergången men sen återstod det fyra hamnar till. Allt gick bra men en varning utfärdas till efterkommande paddlare. Vi fortsatte mot Råå för att äta lunch. Sträckan mot Råå var tuff eftersom i de olika hamnarna vi paddlade förbi fanns en massa olika strömmar. Just nu sitter vi i Råås hamn och hungrar efter mycket godis.
Julia sitter och tjatar på mig, "har du inte skrivit klart än?". Efter lunch och godis tog vi en tupplur. När vi vaknade hade vinden ökat. Med nya krafter och nytt mod paddlade vi vidare. Vi följde stranden rätt så nära för att få mindre vågor emot oss och på köpet fick vi se nakenföreställningar på stränderna. Vi stannade till vid Rustningshamn och tog foton på Backsvalorna och deras hål i sandväggen, en fantastisk syn tyckte jag (Julia). Motvinden ökade men vi bet ihop och fortsatte paddla till Borstahusen. Nu är det dags att byta karta till nr 31 som visar hela Skånes långa kust ända till Åhus. Väl framme i Borstahusen tar vi middag och inväntar bättre vindförhållanden.
Men inte blev det bättre, klockan 21 ringde vi till Jonas bror Tobias. Vi frågade om han vill komma och hälsa på oss, vilket han gjorde. Strax innan han skulle åka hem frågade vi honom om han vill ta en tur i en av våra kajaker. Han hoppade i kajaken och paddlade iväg mot solnedgången.
På vattnet i hamnen inträffade det som inte fick hända, obalans, osäkerhet och mycket dumdristighet flög in i honom. Plask! sa det och han fick sitt första bad för i år. Innan vi gick till kojs träffade vi på en annan Blåbandet paddlare som hette Niklas. Snackade lite med honom, hur han hade haft det och hur länge han varit ute. Som en chock fick vi höra 10 dagar, men tänkte vi, ensam och paddlar efter klockan. Det kan inte vara lika roligt att paddla med press, det måste vara roligare att ha lite minnesbilder på denna underbara tur också, men vem vet.


Torsdag 1 juli
Dag 22
Efter en liten försovning åt vi en lätt frukost och begav oss i väg mot Malmö. Vädret var som en dröm, nästan helt vindstilla och sol. Niklas, killen som vi träffade i går natt hade förstås redan paddlat i väg. Precis utanför Barsebäck fick vi återigen se säl.
Den största upplevelsen var Öresundsbron. Det var en helt fantastik syn. Vi såg bron från långt håll men tyckte inte att den var så stor då men när vi nästan var intill bron, WOW vilket bygge! Båda hade ett stort leende och vi bara gapade mot bron.
Sen skulle vi ha minne också, typ fotografier av oss och bron, javisst det blev en del fotografier. Man vet ju aldrig när man nästa gång kan åka under den. I Klagshamn tog vi middag. Varför inte paddla till Höllviken i kväll, så slipper vi paddla så långt till det stället där vi ska träffa radiotjejen. Vi kommer att vara i direktsändning. Jo det ska bli livat.
Vi paddlade vidare till klockan 24.00, det hade hunnit bli mörkt och vi såg knappt något. Höllvikshamn skymtade långt borta i horisonten och när vi vände oss om så skymtade Öresundsbron harmoniskt i natten. Oj,Oj! Vilken broskådning. Tyvärr tog filmrullen slut redan efter första fotosessionen av bron.
Väl framme i Höllvikshamn! Det var skönt, en stor lättnad. Vi gick vi och la oss i tältet. Jonas sovsäck var blöt men det spelade ingen roll så trött som han var.

Fredag 2 juli
Dag 23
Vi gick upp Kl. 08.00 Jonas blöta sovsäck var nu rätt så torr men hans kläder var desto blötare. Vi skulle träffa reportern från Radio Malmöhus Kl. 11.00 vid vattenskidskolan på stranden i Kämpinge och prick 11.00 var vi där.
Reportern kom, rattade in antennen och strax där efter var reportaget över. Igår trampade Jonas på en vass sten och fick ett djupt sår på foten. Såret rengjordes och plåstrades om (i en strid ström av tårar).
Som vanligt fick vi gå en lång väg till affären men det var värt mödan . För där träffade vi Kenneth Egle och hans fina kiosk. Vi spelade lite minigolf och blev bjudna på varsin mjukglass!!. Är det någon som har vägarna förbi måste ni in där och hälsa på och mumsa glass: Kämpingeboden, Klockaren 40 i Hölleviken, hälsa från oss! Nu tar vi en vila så att glassen får sjunka undan och vinden avta. Vi kan väl lika gärna säga vad resultatet blev i minigolf också: 72 till Jonas och 100 till gissa vem. Okay, Julia hade visst en av sina dåliga dagar på minigolfbanan igen.
Klockan 18.00 tar vi tag i varandras kragar och far iväg mot Trelleborg och sedan vidare mot Gislövsläge där vi letade tältplats mitt i natten. När vi hade gått och lagt oss började Julia och jag känna lukten av något riktigt konstigt. Hel plötsligt utbrast båda i skratt, sådant skratt som bara kommer av sig själv. Vi började båda fantisera om vad i hela fridens namn det kunde vara som kunde lukta så förskräckligt! Trötta som vi vanligtvis var orkade vi inte göra något åt saken.

Lördag 3 juli Gislövsläge-Ystad
Dag 24
Vi lämnade Gislövsläge och paddlade mot Smygehuk - Sveriges sydligaste udde!
Härefter går det mot norr. I Smygehuk träffade vi släktingar till Jonas nämligen Inga och Lennart. De visade oss runt och berättade om en spelmansstämma som var där. Såklart gick vi och tittade på spelmännen och de kringliggande marknadsborden. Vid bryggan kom det fram många som var intresserade av våra kajaker och undrade vart vi var på väg. Vissa hade hört om oss på radion och läst om oss i tidningen. Alla önskade oss lycka till när de fick höra att vi skulle till Haparanda! Innan vi for iväg blev det glass och vykortsskrivning. Sen bar det av mot Ystad. Vi kom fram till Ystad omkring Kl. 21.00. Vi gick till hamnkontoret och frågade om vi kunde få lov att dra upp våra kajaker. Naturligtvis kunde vi göra det och fick även låna dusch och toalett. Sedan tog vi en sen fika och gick till kojs. Den här dagen var en av de roligaste dagarna hittills.

Söndag 4 juli 1999
Dag 25
Väckning Kl. 04.00. Julia var uppe och hoppade men Jonas vaknade inte förrän tältet skulle rivas. Vi for iväg 05.30 mot Ales stenar där jag (Julia) aldrig hade varit. Vi kom dit, åt och tittade på hur tyska pensionärer vällde in i busslaster. Det var varmt och kvavt men vi tog oss ändå upp till stenarna som var flitigt fotograferade, och sedan ner i gen. Glass!!!
Efter stoppet fick vi frisk medvind. Vi behövde inte paddla utan kom ändå framåt i rasande fart. Jonas med sin Seayak med roder surfade och lekte på de stora vågorna. Jag däremot hade den jobbigaste dagen hittills. Min skädda hjälpte inte till så mycket så det var vänsterarmen som fick jobba och styra upp kajaken i de höga vågorna. Efter över 1 mil med stora vågor och sandstrand hittade vi en skyddad liten hamn i Örnahusen.
Vi frågade efter en affär och blev hänvisade till Skillinge 4 km bort. Lite långt men däremot fanns där ett café där de hade kaffe, tekaka, bullar och konsthantverk. Bullarna och kaffet smakade underbart! Efter den vilopausen fortsatte vi mot Simrishamn i lugnt tempo. I Simrishamn hade vi förhoppningen om att få duscha och tvätta kläder, men icke! Vi fick inte ens vara i hamnen med kajakerna. Därför vill vi varna andra kajakpaddlare, sikta mot Kivik i stället, förhoppningsvis är det bättre där. Detta är första stället vi nobbas en dusch och landstigning. Därför får Simrishamn 1 paddel av 5 möjliga. Vi blev faktiskt hänvisade till campingen som låg 2 km bort. Där fick vi låna en tvättmaskin. När vi kom tillbaka till våra kajaker så var det någon som hade släppt ut Jonas kajak ut i havet. Vad är det som är så kul med att göra så egentligen, hmm? Mer roligt kan man ha på stranden, bada till exempel. Julia paddlade ut med hurtiga paddeltag och hämtade hem Jonas kajak. Vi begav oss vidare till en liten fiskehamn som heter Baskemölla cirka 2 km norr om Simrishamn. Där slog vi upp tältet, åt lite snabbt och gick till kojs. Puh, vilken dag, den hade verkligen varit annorlunda.

Genväg till vecka:    1  ,   2  ,   3  ,   4  ,   6  ,   7  ,   8  ,   9  ,   10    
9 paddelveckor under 10 kalenderveckor    

Måndag 5 juli
Dag 26
Första gången vi stack huvudena ur tältet i Baskemölla var vädret rätt så okej. När vi sedan började laga frukost kom de första dropparna och åskan dundrande, eller var det skjutövning? När blixtarna började komma farande insåg vi att det med all säkerhet var åska och den kom närmare och närmare. Regnet öste ner, det blev nästan hål i tältet av regnets kraft. Vi började packa ihop våra saker för att kunna sticka iväg så fort det lugnade sig lite. Under tiden vi väntade i tältet bokade Jonas tid med TV 4 i Skåne om träff i Kivik. Regnet lugnade sig så pass att vi kunde stuva ner oss själva och packningen i kajakerna utan att bli alltför blöta. När vi sedan satte fart mot Kivik började åskan åter igen att dundra och blixtarna flyga, jag tyckte det var säkrare att paddla längs med stranden men Jonas tog raka vägen över viken. Blixtarna flög så att det väste och åskan dundrade så att både vattnet och kajakerna vibrerade. Då blev vi allt lite småskraja. Ovädret avtog till slut och den blå himmelen och solen tittade fram för att torka bort det blöta. När regnet slutade kom istället vinden. Först blåste det bara lite smått men vid Stenshuvud var det hårda vindar och stora vågor.
Vi hade bestämt tid med TV 4 att de skulle ringa upp Kl. 12.30. Var var vi då?! Jo mitt i de stora vågorna vid Stenshuvud ringde de. Som tur var gick allt bra och vi fortsatte mot Kivik. Där gjorde TV 4 ett för-reportage till vädret där vi medverkade. Som vanligt var man lite nervös inför TV framträdandet, men vi börjar bli ganska vana vid det här laget nu :-). Vi hoppas att komma under 70 dagar med vår paddling, då kommer Julia bli den snabbaste damen runt Sveriges kust. I dag tar vi det lugnt och stannar i Kivik över natten.

Tisdag 6 juli
Dag 27
Vår vistelse i Kivik var fin och vi träffade en massa folk.
Vi begav oss från Kivik efter lunch och stannade till vid Helge å, där de nyligen hade fått upp den första malen på 20 år.
Naturligtvis hade ryktet om malen spridit sig så där var det fullt med fiskare. Vi stannade och tog några bilder sen paddlade vi vidare mot Åhus. Väl framme i Åhus tog vi kompassriktning mot Lindön eftersom vi skulle övernatta där. De andra öarna är fågelskyddsområde. Vi var framme vid Lindön kl: 23.00 och solen hade givetvis gått ner. Julia ska ta fram sin kikare i morgon och kolla in fåglarna i området.

Onsdag 7 juli Lindön-Bockön
Dag 28
Vi tog det lugnt i morse, tittade på fåglar och djur. Idag var det den dagen vi skulle paddla ut från Skånes kust. Vi var båda lite sega men vi paddlade på i ett raskt tempo. Målet för idag var att komma till Karlshamn, precis innan Karlshamn möttes vi av sidvind. Den sidvinden var inte att leka med. Vi hade både den och en lång övergång att tänka på. Vi stannade i Stärnö och tog middag. Sen gav vi oss iväg mot Bockö, cirka 10 km från Karlshamn. Där hittade vi ett perfekt ställe att slå upp tältet. Egentligen skulle vi till Harö, men det var visst militärområde.
Vi bestämde oss för att gå upp Kl. 07.00 imorgon. Då är målet Karlskrona.

Torsdag 8 juli
Dag 29
Det är morgon, i tältet är det hett som i en bastu och flugor i massor. Jag (Jonas) känner mig lite seg. Seg i kroppen eller inte så kom vi iväg i alla fall. Havet låg spegelblankt ända tills mitt på dagen. Sen tilltog motvinden kraftigt.
Mycket fågelskådning när vi åkte förbi utanför fågelskyddsområden.
Underbart känsla att ha lite skärgård och andra båtar omkring sig, men en seg och jobbig motvind resten av dagen gjorde att vi var helt färdiga i kroppen när vi kom till Karlskrona.
När vi lade till vid hamnen kommer det fram två personer och frågar om vi vill ha en låda jordgubbar - JA TACK!!
Sedan sa de att vi får gärna tälta där och skulle någon komma, skulle vi hälsa att Bertil sagt att det är OK. Han kom tillbaka senare och önskade lycka till, själv skulle han sova på båten. Han skulle på semester nästa dag. Idag har solen strålat rejält och vi har passat på att sola lilla magen och ryggen. Imorgon ska det bli ännu mer sol!!!

Fredag 9 juli
Dag 30
Idag skulle det bli mycket dricka av! Vi gav os av från Karlskrona vi 10 tiden, efter det att vi hade inhandlat film, batterier och Kalles kaviar. Innan vi ens hade hunnit ut ur Karlskrona skärgård hade vi druckit en liter vatten med c-vitamin i. Motvind hela tiden, hur vi än vände riktning! När vi kom till Torhamn var vi trötta på vinden och Julia trodde inte att vi skulle hinna till Kristianopel under dagen. Kalops och glass tog två timmar, sedan bar det av i sydost i 2 km sedan nordost. Vi pinnade på i maklig takt, segade oss fram utanför fågelskyddsområderna. Vi blev måltavlor för tärnorna som skränade argt och försökte pricka oss med fågelskit. HA ha, de missade.
När vi rundat Torhamn och dess udde var vinden vänligt sinnad. Den kom svagt från sydost så vi kunde paddla med öppet kapell och vädra. Nästan framme i Kristianopel tog jag "innervägen" genom ett trångt sund – smart!
Lite vadning med solnedgång, dansande älvor, fåglar i vassen och mystisk stämning gjorde att jag njöt. Jonas tog yttervägen runt fågelskyddsöarna och in i Kristianopels hamn. Jag landade på andra sidan och fick paddla runt igen och in i hamnen.
Där träffade vi på en familj från Danmark som pratade med Jonas (jag fattade inget). De gav oss en påse med godis och önskade oss lycka till, själva skulle de till Stockholm och vidare till Åland. Deras båt hette Haddock.

Lördag 10 juli
Dag 31
Nu har vi vari ute och paddlat i en månad, då återstår en till och lite mera. Vi vaknade till liv rätt så sent i ett återigen äckligt varmt tält. Solen sken och lovade ännu en stekhet dag utan moln och endast en svag östlig vind. Hungriga gick vi till affären och inhandlade maten till vår brunch: ägg, bacon, smör, bröd, ost, fil, Kalles kaviar och små mjölkpaket. Detta blev en gudomlig måltid i det gröna gräset.
Under tiden vi satt och njöt av vår mat så pågick ett maraton i stan. Fullt av folk i nummerlappar som skulle springa, pust, att dom orkar!
Solen stekte som sagt och vi kom iväg vid 11.00. Det gick otroligt långsamt. Jonas höll på att svettas bort och vi drack vatten i mängder. Vid Kolboda cirka 2 mil söder om Kalmar tog vi matpaus och beslutade att Jonas skulle vänta där tills solen lugnat ner sig och var på nedgång. Julia är inte så förtjust i att paddla i mörker så hon fortsatte ensam mot Kalmar. Det tog Julia tre timmar och två timmar för Jonas till Kalmar. Väl där så är det dans och musik i gästhamnen och fullt med folk i festkläder. Vi var trötta och ville bara sova men våra magar ville ha mat innan. Vi fixade till lite mat och sedan gick vi och lade oss bakom en pall av plankor på kajen. Lite hårt att ligga på asfalt men är man trött så bryr man sig inte. Sömnen infann sig efter ett par sekunders oroligt tänkande- tänk om någon skulle kissa på oss.

Söndag 11 juli
Dag 32
En dag i Kalmar med sightseeing och vila. Jag vet inte hur mycket vi gick men det var mycket! Slottet, turistbyrån, handla, reparera och skriva vykort m.m.
Vi hade bestämt oss för kvällspaddling eftersom det var för hett under dagen. Efter en sen start kom vi till Drag där Julia såg ett blått streck över kartan vilket hon tolkade som en liten kanal eller å. Den var emellertid så pass liten att vi inte fann den. Då siktade vit mot Revsudden istället och kl. 00.00 var vi framme. Vi åt lite och skulle bara slumra till kl. 03.00, men ingen av oss vaknade av klockan när den ringde för fortsatt paddling.

Genväg till vecka:    1  ,   2  ,   3  ,   4  ,   5  ,   7  ,   8  ,   9  ,   10    
9 paddelveckor under 10 kalenderveckor    

Måndag 12 juli
Dag 33
Vid kl:05.30 steg Julia upp och gjorde frukost. Jonas somnade i själva tuggandet av mackan och fick knappt i sig den. Han får väl sova vidare till kl. 07.00, förhoppningsvis är han lite piggare då!? Det var ju hans idé att paddla under kvällen för att slippa den värsta hettan från solen under dagen. Ack, ännu en dag av blod, svett och tårar. Det gick otroligt trögt i värmen, tack och lov fläktade det lite i ansiktet. Vatten och åter vatten, vi har blivit mycket bättre på att dricka, och nu får vi i oss cirka 2 liter var idag! När vi pausade för middag i Svartö hörde vi en ålfiskare och hans fru prata på bred småländska, det fick oss att tänka på Emil i Lönneberga. Strax efteråt reste vi oss och utbrast i gapskratt för vi förstod att vi båda hade tänkt samma sak.
När maten sjunkit paddlade vi mot Runnö som vi hade fått tips om i Svartö. Runnö ligger rakt ut från Påskkallavik. Där irrade vi runt och sökte tältplats men allt vi fann var steniga, fuktiga blötmarker fulla av surrande insekter. Vi bestämde oss för att fråga de boende om tältplats, och träffade Birgitta och Helena som hjälpte oss. Det slutade med att vi fick två bananer, 1 liter mjölk och en jämn fin gräsmatta med tillgång till TC och brunn. Dessutom tog vi vårt första havsdopp från deras badbrygga, där vi också hade fått lägga kajakerna. Efter doppet gick vi och pratade lite med frun i huset vilket var väldigt trevligt. Klockan är nu 23.30 och det är dags att sova.

Tisdag 13 juli
Dag 34
Runnö morgon betyder två ångkokta varelser i ett fuktigt varmt tält med extra special. Extra special står för alla myror vi hade överallt. Mannagrynsgröt till frukost - garanterat sista gången för Julia i alla fall! Efter frukost gick vi till Birgitta för att tacka för gästfriheten men blev bjuden på kaffe, juice och kakor. Vi satt nog i en timme och pratade om ditt och datt men klockan 10.00 var det dags att ge sig av.
Här är dagens rapport. Vi paddlade rätt över från Runnö till Oskarshamn där vi gick in på campingen och fyllde på våra vattendunkar och tog en glass. Där var fullt med folk som glodde på oss när vi kom in till land med kajakerna. Ungar skriker och föräldrar förklarar att det där är en båt, i vissa fall kajak eller kanot.
Lunch blev det vid 3-tiden. Mätta mer av värmen än av mat for vi vidare. Förbi två nudistkillar, badbrudar, skrikiga badande barn och en och annan fågelkoloni. Jonas fångade upp en badboll på flykt. Så nu har vi att något att leka med när vi har tråkigt.
Dagen slutar i Klintemåla där vi just avslutat en hemsk måltid, "varma koppens" potatis och purjolökssoppa med extra makaroner. Smaka på det ni! I vår jakt efter tältplats träffade vi ett äldre danskt par som satt och åt vid sin campingbuss. Bredvid dem låg två blå Seayak kajaker. Vi går naturligtvis fram och pratar med dem. Det visade sig att de hade sett oss i går med kikare ca en mil söder om Runnö. Själva hade de bilat hit och tagit en sväng med kajakerna runt öarna. De skulle hälsa på oss nästa dag vid 09.00 när kiosken öppnar.
Tältet hade vi satt upp i 5º lutning vid badplatsen på en massa stenar. Detta får mig (Julia) att inse att min läckande TermaRest måste lagas!!!
Idag har vi haft soligt med allt mer moln och på kvällen är himlen täck av ett molntäcke. Vinden har varit östlig och gett oss tidvis stora vågor. "Vad har hänt i dag”, är frågan vi ställer oss varje kväll då vi ska skriva dagbok. Och varenda kväll har vi lika svårt att komma på vad vi ska skriva .

Onsdag 14 juli
Dag 35
God nattas sömn? Nja, inga insekter i tältet i alla fall! Klockan ringde 07.00 då steg jag (Julia) upp, tog ett halvkroppsdopp från bryggan. Brr, det var kallt för hela kroppen. Efter upphängningen av handduk och badkläder var det dags för frukost vilket innebär varm O‘boy och två mackor med kaviar. När jag ätit färdigt steg Jonas upp. Medan jag tog det lugnt och smuttade på min O‘boy packade han ihop tältet och gjorde i ordning utrustningen. Starkt kaffe väntade honom när han väl satt sig till ro. Med allt nedstuvat paddlade vi bort till hamnen och fyllde vattendunkarna - vi tar numera bara cirka 10 liter åt gången - det är mycket lättare att paddla då! Där i hamnen kommer en äldre dansk kajakpaddlare - som kom ifrån Köge och som också ska till Haparanda. Lite prat med honom och det danska paret från igår, sedan bär det av mot Västervik.
Litet navigationsfel gjorde att den danske paddlaren hamnade långt framför oss. Det satte fart på Jonas som inte ville komma efter dansken till Västervik. 3 mil på 5 timmar! Trötta kom vi till gästhamnen där vi möttes av det danska paret igen! Glass, middag och sömn.

Torsdag 15 juli
Dag 36
Klockan 10.15 var det intervju med en journalist och fotograf från Västerviks tidning. Lite sena kom vi iväg därifrån vid 11 - tiden. Blåst och vågor gjorde att vi sökte lä. Efter cirka 2 mils paddling kom vi ifrån varandra igen. Julia sökte lä och Jonas tog raka vägen norrut. Efter 4 timmars paddlande kom slutlige Julia ifatt Jonas. Lägerplats och middag på alldeles platta hällar. Gissa vad vi åt! Jo, grillkött som vi grillade på en engångsgrill. Fyra stora köttskivor, och sedan vila till musik från radion. Sen ska vi ta och smutta på en kopp kaffe i våra sovsäckar under bar himmel.

Fredag 16 juli
Dag 37
En lugn morgon på Lindholmen. Vårt dagsmål var Tyrislöt och St. Annas kajakuthyrning, dit är det bara cirka 3 mil.
Vi stannade till i Fyrudden, åt och handlade. Vid 3-tiden kom vi till Tyrislöt där vi möttes av en motorbåt som kom rakt emot oss i full fart. Det visade sig vara Staffan, Jonas klasskompis, som praktiserar på kajakuthyrningen. Där fick vi duscha, tvätta och Staffan åt middag med oss. Vi hade hängt upp kläder på en lina utomhus, det regnade under kvällen.

Lördag 17 juli
Dag 38
Som tur var sken solen på morgonen och kläderna var nästan torra. Vi packade, fyllde vattendunkarna och sa tack och adjö till Gunvor och Staffan.
Vi åkte rakt mot Arkösund för att försöka skaffa Telia refillkort åt Jonas. Inga kort och betala för att gå på toa!!
Nej du, buskar duger lika bra för oss. Det var SM i Trissjollesegling och plötsligt svämmade hamnen över av jollar. Vi åkte där ifrån så fort seglen skingrades och for in i en kanal av vass. Några kilometer från Oxelösund blir vågorna jättestora och ännu närmare stan var de enorma. Vi bestämmer oss för att stanna i Oxelösund och försöka nå Utö i morgon.

Söndag 18 juli
Dag 39
En hård morgon för vissa, Jonas fick 3 minuter på sig innan jag rev tältet, han hann inte ut. I tysthet paddlade vi med Utö som mål. Vi visste inte riktigt hur långt det var dit men några mil hit eller dit gör väl inget.
När vi sitter och ska äta middag - pölsa, räknar jag på kartan att det är cirka 7 mil dit från Oxelösund!
Middag äter vi på Krokskär som ligger norr om Öja eller Landsort. Hela dagen har varit en lång seg paddling med mycket öppet vatten.
Vi gick iland vid Sävö för att fråga om det var någon militär skjutning på gång ute vid Askö men det var det som tur inte. Så vi fortsatte paddla, envist och med målet i blicken. Ankomst till Utö Kl. 03.00. Från klockan 08.00-03.00 har vi alltså paddlat och kommit en bit också 89 km. Men det känns!

Genväg till vecka:    1  ,   2  ,   3  ,   4  ,   5  ,   6  ,   8  ,   9  ,   10    
9 paddelveckor under 10 kalenderveckor    

Måndag 19 juli
Dag 40
Som vanligt var Julia först uppe och jag sist, hmm. Fastän vi hade gått och lagt oss sent kände vi att det var dags att gå upp. På morgonen sken solen flera tusen strålar och det blev snabbt varmt i sovsäckarna.
Kroppen är trött och jag är trött, kanske inte så konstigt efter den långa paddlingen sen i går. På Utö är det fullt av liv och mycket med båtfolk. Tyvärr hinner vi inte kika omkring men vi var på turistinformationen och bad om information. Vi har inhandlat lite proviant och dylikt och fyllt på våra vattendunkar. Vi har även reparerat våra kajaker lite smått. Sen träffade vi en nybliven kanotist i 2-3 årsåldern, han såg så gullig ut när han satt i den stora (Sealion) kajaken. Efter ett mål mat var det dags för oss att ge oss iväg. Vi sa adjö till Janne, Karin, barnen och praktikanten Anna Karin. Klockan var 16.30 när vi fortsatte vår färd mot nya upplevelser. Kymmendö blev vår rastplats. Vi hade paddlat i ganska raskt tempo, 2 mil på 2,5 timmar. Spagetti med tomatsås, kaffe och kakor.
När vi ska iväg från ön åker en färja förbi en bit bort som skapar lite svallvågor. Jonas säger att vi hinner innan vågorna når oss där på stranden. Han hann men inte jag. Våg efter våg sköljer in i min kajak och på mig. Jonas skrattar, det gör inte jag. Det tog ett tag att svampa ur kajaken och med blöta byxor bestämmer vi oss för att paddla runt kröken till en lägerplats. I kväll ska vi elda!
Karin, barnen och Janne Lien skickade med oss en påse bullar som vi sitter och mumsar med saft och en vacker eld. Vid elden sitter vi och snackar om de gamla dagarna, alltså ungefär när vi började paddla från Svinesund. Vi funderar om hur många mil vi måste paddla per dag för att hinna i tid. Jag (Jonas) måste vara på St. Annas kajakuthyrning innan den 12 augusti. Stämningen med eld är skönt, den får en att slappna av. Vi har självklart tänkt på att ha vatten i närheten i fall att elden skulle sprida sig. Snart är det läggdags och en ny dag med nya äventyr väntar.

Tisdag 20juli
Dag 41
Vi vaknade faktiskt en halvtimme innan klockan ringde. Jag gick upp och myste i lugn och ro och klockan 07.00- stod frukosten klar åt Jonas och mig. Vi har kommit på en lösning, jag gör frukost och Jonas lunch, då slipper vi bli småsura på mornarna . Nu sitter vi vid Näsudden och ska äta nudlar med kycklingsmak. Vi tittar på den stora trafikerade båtleden där vi sitter. Vi ser segelbåtar, små och stora färjor, små motorbåtar, stora och små militärbåtar fara fram. Vi far vidare norrut med frisk medvind. 4 timmar senare är det dags för middag - spagetti med sås. Lite för hastigt islängd och ingen matvila gjorde att Julia mådde dåligt. Nu hade vinden lugnat ner sig så det var en behaglig medvind vi fick mot vår lägerplats på Östra Lajnö(?). Vi gjorde upp en liten eld innan vi gick och lade oss, mest för att liva upp stämningen lite. Något som gjorde oss lite hungriga på fisk var att alldeles intill ön simmade ett antal stora fiskar inne i vassen. Bara vi hade haft en krok, tänkte vi!

Onsdag 21 juli
Dag 42
Vi vaknade av att klockan ringde 07.00. Visst var det lite segt. Ni vet den där varma och runda saken som oftast visar sig mellan molnen (solen). Jo den hade värmt upp tältet till en bastu så vi kom ur tältet ganska kvickt! Vi sitter och äter frukost, blåbärssoppa med smörgås, alltid lika gott. Just nu tänker vi mest på att komma till Öregrund, där ska vi träffa tidningen och ett par vänner till Jonas. Det dyker upp en massa andra tankar också, såsom Haparanda med mera.
I dag har paddlingen varit seg för mig (Jonas) men man måste bara försöka hålla paddeln i rörelse hela tiden. Vädret har varit ganska så oberäkneligt, regn, sol, åska och ibland väldigt varmt. Betsö blev vår lägerplats, en udde med eldstad och vindskydd. Här finns även ett tält som allmänheten får låna. Elden hjälper till att varva ner oss lite. Nu har vi hållit omkring 5 mil/dygn i ett par dagar och det ska vi försöka hålla ända till Haparanda. Kroppen känns rätt så okej, lite törstig men jag ska dricka choklad strax.
Solen har gått ned, det är alldeles vindstilla och vattnet är spegelblankt. Två knölsvanar simmar i viken och enstaka fågelläten bland träden. Någon snickrar på en brygga och elden sprakar och sprider ett varmt rödgult sken. Är det underbart eller?!

Torsdag 22 juli
Dag 43
Efter en skön sömn och ett svalt uppvaknande i vindskydd paddlade vi till Älmsta där vi köpte lite småsaker som fiskekrokar.
Varmt idag och vinden som kommer från alla håll gör att det känns lite trögt. Vi hade planerat att gå in vid en camping och fylla på med vatten och äta lunch men vi missade campingen. I Hammarskogen vid 15-tiden blev det slutligen dags att äta lunch. Den där kanalen tog aldrig slut! När vi till sist lämnar den bakom oss och kommer ut slår en kraftig motvind emot våra kajaker. Puh, ett till hinder att över vinna. Vi skulle till Öregrund så det var bara till att bita ihop.
Klockan blev 21, 22 och 23 innan vi tillslut kom in i gästhamnen i Öregrund. Där måttes vi av tre vänner till Jonas. Efter en lång, trevlig och rolig träff med Ulrika, Elin och Elins syster var det dags att sova. Långt letande efter sovplats resulterade till slut i ett mobilt skytte som vi kröp in under.

Fredag 23 juli
Dag 44
Klockan ringde 08.30. Julia var uppe redan, såklart. Jag tänkte dra mig lite till men det ville förstås inte Julia att jag skulle göra. Kl. 09.30 ringde Östhammarens tidning och vi bestämde träff klockan 10.30 utanför ett café. Under tiden han vi gå till banken, turistbyrån och till fiskebutiken. Där inhandlade vi varsitt metdon. Kan vara gott med nyfångad fisk någon kväll. Klockan blev 10.30 och det blev dags att träffa tidningen
Intervjun gick bra som vanligt och hon tog lite bilder på oss också. Vi tog lunch och begav oss iväg strax där efter. Det första som mötte oss utanför hamnen var en sorts tornado som inte ville att vi skulle komma en meter framåt. Hela dagen bestod av stora vågor och frisk vind. Utanför Forsmarks kärnkraftverk kom vi in i en konstig virvel, nästan lite obehagligt. Sen tänkte jag (Jonas) att jag skulle paddla längs med land även om det gick stora bränningar där. Det slutade med att jag fick världens våg över mig. Visst började jag tänka på att man kanske skulle paddla lite mer säkert. Roligt är det så länge man inte slår runt. Idag tog vi oss bara 31km till Bondskäret strax innan Gudinge.
Där gjorde Jonas upp eld och jag lagade middag. Senare ska vi ut och fiska lite. Kanske en halstrad abborre?
- Nej, jag höll på att glömma, vi såg havsörn idag strax innan Forsmarks kärnkraftverk.

Lördag 24 juli
Dag 45
Vi sitter i Fågelsundet och ska äta nudlar till lunch. Härifrån hade vi tänkt korsa över till Själsgrund men det är frisk motvind så istället paddlade vi längs med kusten. Vi stannade till i en fiskehamn nära Kapplasse och fyllde vårt vattenförråd.
Därifrån korsade vi över till Själsgrund, det var jobbigt men uppfriskande. Där tog vi en lång vila och började samla nya krafter till nästa övergång. Lövgrund var nästa anhalt och sovplats. När vi väl hade kommit dit så märkte vi att ön nästan bara bestod av sten. Vi tittade på kartan och såg att det låg ett litet samhälle på ön, så vi paddlade dit. Som vanligt frågade vi om vi kunde dra upp våra kajaker på stranden, visst sa de som bodde där. Vi träffade en snäll man som visste att det fanns en kvinna på ön som tog emot paddlare för natten. Så då fick vi sova i hennes gäststuga och använda hennes kök. Trevligt att prata med någon annan än typ Julia ;-). Lillemor hade också en del äventyr att berätta om och lyssnade intresserat på våra. Mätta och trötta kom vi i säng halv ett!

Söndag 25 juli
Dag 46
Utvilad efter en natt i en riktig säng kändes det fint med lite frukost. Efter frukosten visade Lillemor oss runt på ön. Bland annat den kända Rudmansstenen som förklarar att det är landhöjning och inte vattensänkning, på något vis. Sen visade hon oss deras kapell från 1830. Uppe i taket hängde det en fisk (stör) som någon fiskare hade fångat. Som ni vet så ska den inte finnas i de svenska fiskevattnen.
Enligt sjörapporten skulle det blåsa upp till 8-13 m/s men det såg lugnt ut från ön. Äntligen dags att ge sig av och Lillemor med några av sommargästerna kom för att vinka av oss. Havet var lugnt när vi skulle korsa mot Iggön, sedan blåste det upp till frisk vind över nästa korsning mot Gåsholmen. Jag tog insidan av Kusön Jonas tog utsidan.
Vi återförenades senare vid Sunnäsfjärden och for vidare till Tärnsharen och hälsade på Julias släktingar, Lena och Tord.
När man sitter och paddlar sådana långa övergångar så går milen snabbt men det kan bli lite tråkigt. Väl framme hos Julias släktingar tog vi en vilodag och försöker att koppla bort allt gällande paddling. Det går inte att koppla bort helt men vi pratar inte om det. Det blir Tv tittande i stället.

Genväg till vecka:    1  ,   2  ,   3  ,   4  ,   5  ,   6  ,   7  ,   9  ,   10    
9 paddelveckor under 10 kalenderveckor    

Måndag 26 juli
Dag 47
Vilodag.
Sen kväll i går betyder sovmorgon. I dag sa både Julia och jag att vi skulle göra något annorlunda, typ plocka kantareller och fiska. Vi packade ihop det som vi skulle ha med oss ut i skogen och gick - Var är ni kantareller!? Inte hittade vi några svampar men vi såg härliga smultron och hallon som vi plockade såklart. Inte blev det många liter bär men det var härligt att bara få röra på sig i skogen. Förresten så hade man sett mycket björn och varg häruppe, kanske får vi se något sådant längre upp i Sverige. Varken jag eller Julia har sett någon björn eller varg fritt i naturen. Vi har även inhandlat lite proviant och dylikt, jag handlar snus och Julia godis hon är en riktig godisgris (som min mamma). I kväll tänkte jag (Jonas) gå och fiska lite, se om man får upp något ätligt.

Tisdag 27 juli
Dag 48
Steg upp vid 07.00 åt frukost, packade ihop och sa adjö till Julias moster och morbror. Paddlingen kändes lite seg i början men vi var i alla fall på väg. Igår satt jag (Jonas) och beräknade hur många mil och dagar vi hade kvar. Jag kom fram till att om vi paddlar 5,5 mil/dag kommer vi att vara i Haparanda om 13 dagar. Visst är man glad men tiden har gått så snabbt.
Just nu är vi på Skatön och äter lunch, sen går vi upp på Skatberget. Oj! Vilken utsikt, här var det verkligen vackert.
Vi paddlade till klockan 23.30 och hade ingen aning om hur långt vi hade paddlat. Vi strandade på en ö nära Sörön. Det enda vi sen skulle göra var att hitta en perfekt lägerplats. Vi stod ett tag och funderade om vi skulle ha tält eller inte, inte blev det.

Onsdag 28 juli
Dag 49
Jag steg upp klockan 07.00 donade lite och tog det lugnt. Tre gånger fick jag gå och väcka Jonas som till slut steg upp klockan 08.00! Frukost och iväg. Motvinden gjorde att vi kröp utmed kusten och korsade endast i nödfall.
När vi äntligen kom till Hornslandet och Hölick var vi sega och trötta. Lunch, lång vila och påfyllning av vatten. Sen bar det av mot nästa anhalt vad det nu kan vara - Haparanda? I alla fall paddlade vi till klockan 21.30 och hittade en lägerplats. Kanske var den inte den bästa men den fick duga. Överallt var det fullt med sten, hela ön var en rullstensö. Efter att ha hittat en duglig sovplats gjorde jag (Jonas) mat och Julia gjorde upp eld.
Just nu sitter vi vid elden och räknar på kartan hur långt vi har paddlat, sen ska det bli gott att sova.

Torsdag 29 juli
Dag 50
Gott att sova!? Nja, om man gillar små röda myror som kryper i sovsäcken och biter en. Jonas gick upp och lade mer ved på elden och försökte att somna om vid den. Jag flyttade på mig från mossan, där myrorna bodde, ut på stenarna. Lite mygg men annars somnade jag om rätt så snabbt.
Morgonen var lugn, ingen blåst. Glada för det åkte vi iväg mot Stocka där vi handlade och åt lunch. Vi paddlade vidare i svag medvind och undrade varför radiotjejen pratade om måttlig nordväst framåt kvällen. Mitt ute när vi skulle korsa en vik förstod vi vad hon menade. Det blev en lång middag i väntan på att vinden skulle lägga sig. Vid 20.00 var vi iväg och paddlade till 23.00. Löruddens gästhamn blev vår lägerplats.

Fredag 30 juli
Dag 51
Upp sent, vid 9-tiden. En fiskare skulle ge fiskrens till trutarna och det kändes som i skräckfilmen ‘Fåglarna’. På några få sekunder var allt borta. Vi gick ett varv bland bodarna för att låta frukosten sjunka sedan paddlade vi mot Sundsvall. Dit kom vi vid 3-tiden.
Tidningen stod på bryggan och tog bilder på oss när vi kom inpaddlande och sedan blev det intervju och mera bilder. Efteråt gick vi och tog en kaffe och pratade med tjejen i kiosken. De var också de som hade hand om gästhamnen. Vi fick koden till dusch och WC och de var så imponerade av oss och det vi höll på med. Vi han knappt dricka upp kaffet när TV2 (Mittnytt) kom. De ville filma oss paddlande in i gästhamnen så det var bara till och hoppa i kajakerna och ta en extra sväng. När intervjun var klart gick vi en sväng på stan. Vid 20-tiden träffade vi en klasskompis till Julia nämligen Emelie från Stöde. Sen gick vi på Bio. Klockan 02.00 kom vi i säng.

Lördag 31 juli
Dag 52
Upp Kl. 10.00, solen skiner och det är 19 grader varmt. När vi sitter vid bryggan och packar kajakerna kommer en farbror fram och berättar att han läst om oss i tidningen. Han är väldigt intresserad av kajakpaddling eftersom han har problem med höfterna och inte kan fjällvandra mera.
Lunch intar vi vid Spikarna, där träffar vi ett par som sett oss på TV i går kväll. När nudlarna kokar börjar dimman välla in mot oss. Lyckligtvis försvinner den lika snabbt. Vår paddling mot Härnösand fortsätter tills Julia tycker att det är dags att slå läger. Vår lägerplats blev på ön Svenskär. Där träffade vi två pojkar som berättade om en grillplats som vi kunde gå till. Vi berättade om vår lilla tur till Haparanda och pojkarna förvånade oss med att veta vart det låg. Vi tänkte gena till grillplatsen genom skogen men kom i stället till öns högsta punkt, där det också fanns en gammal labyrint. När vi till slut fann den fina grillplatsen som låg alldeles bakom krönet från kajakerna. Vi gjorde upp eld, såg dimman tätna omkring oss och åt våra bullar med O‘boy. Sedan satt vi länge och myste framför elden.

Söndag 1 augusti
Dag 53
Klockan ringde 06.30 men jag stängde av och somnade om. Vaknade till igen vid 08.00 och gick upp och gjorde frukost. Vid 09.00 var Jonas också packad och klar så vi for iväg mot Härnösand. Solen stekte och vi hade medvind.
När vi kom fram till Härnösand susar det en hel drös med cyklar förbi. Det visar sig vara tävling " Högakusten loppet" 7 mils trampande på cykel! Vi avundades dem inte! I Härnösand träffade vi på släktingar till Jonas, som skulle upp till Nord kap och Abisko, och åt lunch. Sen var det dags att fara, solen stekte ännu mer kändes det som. Som sagt det var bara att paddla vidare. Det börjar kännas att målet närmar sig.
Väl framme vid Högakusten, skönt att komma dit! Det var ett tag sedan man såg några berg, annars har det bara varit små kullar. Strax innan Rotskär där vi skulle ha vår lägerplats, fick vi en så vacker bild över solnedgången och oss, tror vi. Vi satte kameran akrobatisk på en av våra paddlar och ställde in den på automatisk avtryckning. Undrar hur den bilden blev? Just nu sitter vi framför vår stora eld. Vi hoppas på att vara i Umeå i slutet på veckan fast nu ska vi njuta vidare av denna ljuva sensommar kväll och inte skriva mer.

Genväg till vecka:    1  ,   2  ,   3  ,   4  ,   5  ,   6  ,   7  ,   8  ,   10    
9 paddelveckor under 10 kalenderveckor    

Måndag 2 augusti
Dag 54
Otroligt snabbt uppe båda två, åt frukost och kom iväg 08.30. Solen stekte ovanligt mycket så tidigt. Jonas började svettas redan på morgonen, puh alltså! När man svetts så mycket som han gör måste man dricka mycket.
Det är verkligen vackert här i Högakusten. En helt annan miljö än vad vi är vana vid. Får ni chansen att komma hit ska ni verkligen ta den. Naturligt vis ser man landskapet på ett annorlunda sätt när man paddlar. Vi tog lunch på norra Ulvön, ett vackert litet samhälle. Efter lunch träffade vi en ensam kajakpaddlare, han skulle bara paddla 7 km. Jovisst hade han sett oss i Sundsvallstidningen och tycke att våran paddling lät kul men lång.
Skagsudde blev vår lägerplats. Låt mig beskriva stället. Det är som en vik, perfekt landstigning för kajaker, fin utsikt, massor av drivved, fina hällor att sova på och framför allt känns det som det vore vårt egna lilla ställe.
Har just ätit en präktig middag som bestod av pasta, sås, champinjoner, musslor och ketchup, mums! Julia sitter och räknar på kartan hur långt vi har paddlat idag.
I morgon kommer vi in på Umeå kartan, en efterlängtad kartbit. Nä, nu är det dags för Jonas att gå och sussa, god natt på er som läser just nu.

Tisdag 3 augusti
Dag 55
En bråkig natt med våra nyvunna kompisar (myggen). Jonas var uppe klockan 03.30 mest för att han var besvärad av all mygg. Dessa myggor var listiga, de kröp ner i sovsäckarna och sög blod från våra kroppar. Jonas gjorde upp en eld och satt resten av natten på en sten. Någon skönhetssömn blev det inte precis. Klockan ringde 07.00 men Julia stängde av den. 08.00 vaknade vi och började känna att det var dags att kliva upp.
Efter frukost begav vi oss iväg Kl. 09.15. Solen stekte så vi var tvungna att lätta på kläderna. Kl: 12.30 tog vi lunch på Kvistholmen som ligger 4 km öster om Husum. Efter lunch återstår det ett par övergångar på några km. Oj, vi fick höra på radion att det skulle blåsa vilket oftast innebär att det blir stora vågor. Nämen hade vi inte rätt, visst var det stora vågor men vinden låg åtminstone åt vårt håll. Sista övergången hurra! Usch vad hungriga vi var när vi kom fram till Järnäsklubb. - Vi stannar här sa vi när vi kom i land. Visst är det kul när vi båda tycker likadant i sådana situationer. Det ska bli gott med middag och att sen få lägga sig tidigt efter den dåliga natten vi hade.

Onsdag 4 augusti
Dag 56
Vi kom faktiskt upp 06.30 i morse! Men sedan dröjde det till 08.00 innan vi for iväg. Det hade regnat under natten så tältet var lite vått, men det åkte ner i tältpåsen ändå. Solen sken och det var varmt. När vi åt frukost kom en äldre fiskare och pratade med oss. Vi fick två stora sikar av honom och han for och hämtade potatis åt oss.
Glada i hågen for vi med raskt tempo mot Hörnefors där vi handlade och laddade telefonerna. När vi 3 timmar senare skulle därifrån så hade vinden tilltagit rått så mycket. Ut och plaska bland vågorna! Tack och lov blåste det västligt och vi skulle ju mot Umeå.
Vår lägerplats blev på Brännölandet strax sydväst om Holmsund. Vi tältade på en gräsplätt där det fanns en eldstad till våra sikar men dem orkade vi inte tillaga utan till middag blev det överbliven lunch och mackor.
Vi ska föra loggbok, räkna dagens sträcka och sedan gotta oss åt var sin tidning.

Torsdag 5 augusti
Dag 57
Trög morgon i väntan på en journalist, de skickar en fotograf var meddelandet vi fick på mobilsvar. Han kom, tog några bilder och så var det klart. Strax därefter stack vi iväg med känning av att vi var lite försenade. Vi möttes av en nordlig vind. Ska det vara så hela dagen kommer vi inte långt i dag. Vi paddlade fram till Kl. 13.00 då vi tog en lång lunch. Efter lunchen så gick det trögt men vi börjar känna att vi är så nära vårt mål. Dröm eller äventyr, paddeltagen känns mycket lättare nu än när vi började paddlingen.
Jag (Jonas) har redan börjar fundera på nya äventyr såsom Norges kust, Finnlands kust, Danmarks kust och även multisportutövande. Äsch! Ensak i taget, först ska jag avsluta detta. Vi paddlade i ett raskt tempo mot Robertsfors men kom inte riktigt ända fram, utan slog läger för natten cirka 1 mil söder om Robertsfors.

Fredag 6 augusti
Dag 58
Kl. 08.00 paddlade vi våra första morgondag. Efter 1 mils paddling gick vi in i Robertsforshamnen för att handla. Det visade sig att det inte fanns några affärer på några mils avstånd, så vi bestämde oss för att ta en tidig lunch. Sen stack vi igen och det tog inte lång tid förrän vi började känna hungern igen, kanske lunchen var lite för lätt.
På väg in mot en liten udde började Julia peka mot land men inte förstod jag vad det var (land?). Inte förrän jag kom förbi udden fick jag äntligen se min första ren sen vi kommit till Norrland. Wow, vad glad jag blev, nu kände man riktigt att målet började närma sig och nya krafter började växa inombords. Efter vår andra lunch bar det av igen men då började armarna kännas lite tunga.
Timmarna gick och tyngre blev det. Till slut gick vi på som maskiner. Ibland frågade Julia hur det gick, då blev svaret: jodå det går jättebra! Tja, innerst inne var det inte alls så bra men det är ju inte bra att ge sin kompis dåliga nyheter, tyckte jag i alla fall. Vad skulle ni ha gjort i mitt läge? Visst vill man paddla de där 5 milen fast att det är väldigt seg i kroppen. Lite pina och blod får man stå ut med. I dag har vi paddlat 52 km.

Lördag 7 augusti
Dag 59
Efter frukost gick Julia och hämtade våra mobilbatterier som vi lämnat hos en snäll familj för laddning. Vi kom iväg Kl. 09.00. Ännu en dag med håret fladdrande bakåt fastän att de lovat sydliga vindar. Tog lunch Kl. 11.30 efter en tuff övergång. Solen steker när vi sitter här i lä men ute på vattnet är det så pass kallt att vi har våra paddeljackor på och Jonas har ibland på sig sina neopren paddelhandskar. I natt var det riktigt kyligt och sovsäckarna stängdes hela vägen upp. Vi har nu sovit i tält i ett par dagar och det har varit väldigt skönt, dels har vi sluppit mygg och så har det regnat vissa nätter.
Nu återstår några övergångar i motvind och cirka 3 mil tills vi är i Skellefteå. Klockan 15.00 var det dags att tvärsa över några vikar. Jonas bestämde att han skulle läa 1,8 mil och Julia bara 8 km och sedan följa kusten så gott det går.
Vi skulle mötas på Kågnäsudden. Julia kom dit 18.30 och såg inte skymten av Jonas. Jag satte mig att vila och hoppades att han antingen kommer eller ringer. 30 minuter senare ser jag hans paddel långt borta, det tar honom säkert en halvtimme att komma hit. Det ser ut som vinden har lagt sig lite men det är ändå kallt att sitta still även om jag sitter i lä.
Jonas - Äntligen framme, vägen hit var inte som jag hade tänkt mig. När jag började paddla var det svag motvind och varmt. Efter halva sträckan fick jag en rejäl örfil av vinden och det blev det kallare. Puh, det var jobbigt men jag ville fram och äta.
Vi bestämde att vi skulle paddla 4 km till och sedan slå läger. Sandviken blev vår lägerplats. Vi ska koppla av utanför tältet och titta på solnedgången, sedan går vi och lägger oss.

Söndag 8 augusti
Dag 60
Som vanligt går Julia upp 06.30 och gör frukost åt oss. Jag gick upp 07.10 och känner mig ganska så pigg.

Vi sätter kurs mot Byske, där ska vi inhandla en sista gång.
Väl framme i Byske känner vi att det börjar blåsa upp lite grann. Vi går först och handlar sen går vi till turistbyrån. På utsidan satt en flerdygnsprognos om vädret. Till vår förskräckelse ser vi att vi komma att få nordostliga vindar uppemot 13-26 m/s. Kan man paddla i sådant väder? Vi tittar på varandra och gråter inombords. Vi gick till ett café, räknade på kartan och kom fram till att vi har cirka 20 mil kvar dvs cirka 4 dagar kvar till Haparanda. Vi bestämde oss för att paddla järnet. Jag (Jonas) ska iväg på fjällvandring med min klass den 15/8 vilket gör att vi måste sätta fart.
Vi paddlade på och kom till Luleås stora hamn ingång. Strax därefter skulle vi korsa en lång övergång. Det blåste, man kände sig lite trött och det gick stora vågor uppemot 3-4 m höga. Vi tog sikte på en fyr längre bort och strax därefter skulle vi luncha. Julia kom dit först och precis vid fyren gick extremt med bränningar.
Jag (Julia) råkade svänga ner för tidigt och hamnade mitt emellan två stora brytande vågor och har aldrig under resan varit så rädd! Men det gick som sagt bra. När jag hade klarat mig därifrån såg jag en stapplande Jonas på land. Vad gjorde han där med ena armen slappt hängande?! Värsta scenariot for genom huvudet. Hade han gått runt bland vågorna och lyckats dra sig ur och tagit sig i land med axeln ur led. Kajaken låg säkert i småbitar någonstans.
Jag (Jonas) hade precis kommit fram till svängen, började styra ut snett mot mitten- oj, oj, oj! Kom in lite för tidigt, en stor bränning rusade emot mig. Reflexmässigt styrde jag emot vågen, hukade mig framåt och var klar att bryta den. Visst kom jag igenom, men vågen var så kraftig att den slog min axel ur led. Julia var inte i närheten, min enda chans var att försöka gå in mot land så fort som möjligt. Med en arm och rodret styrde jag sakta in. Vågorna slog runt omkring mig, jag höll mig lugn och var koncentrerad på att få mig i säkerhet. Min kajak drog jag upp på land. Det värkte i axeln. Jag knöt min andra knytnäve, stoppade den under axeln som var ur led och började lirka lite. Efter ett tag hoppade axeln tillbaka, därefter sprang jag och letade upp Julia.
Jag (Julia) paddlade febrilt in till land, tog upp ryggsäcken med första förband, mobiltelefon och en Snickers chokladbit. Sedan sprang och hoppade jag bland stenarna tills jag kom till det ställe jag sett Jonas stappla sist. Jag såg honom sitta i lä bakom en stor sten och prata i mobiltelefon - med sin mamma, förstås. Vad skulle vi göra nu då? Vi delade på Snickersen och gick igenom situationen. Vi bestämde oss för att först gå bort till min kajak och laga mat. När vi sitter och ska äta dyker Tomas upp, en till som ska till Haparanda. Det visade sig att vi hade börjat padda samma dag. Vi beslutade att vi skulle paddla ihop en bit.

Genväg till vecka:    1  ,   2  ,   3  ,   4  ,   5  ,   6  ,   7  ,   8  '   9    
9 paddelveckor under 10 kalenderveckor    

Måndag 9 augusti
Dag 61
Vi sätter fart mot Luleå. Jonas har ont i axeln men drar ändå ifrån mig och Tomas. Jag åker efter Jonas för att ha ett öga på honom. Efter ett tag syns Tomas som en liten prick långt bakom mig.
Ska vi vänta, nä. Vi fortsätter till en av öarna utanför Luleåhamn där vi tog paus, eldade och drack kaffe.
Det blåste och mörkret började komma men vi pressade på. Himlen var tjock av tunga moln och vinden hade tilltagit en aning. När vi kom till Bååtökarun var allt svart. Både jag och Jonas hade sett ljussyner. Ljus som blixtrade och for framför ögonen. Var vi trötta?! På en obekväm sluttning med rullsten av den större sorten slog vi upp vårt tält. En smörgås och vatten till middag sedan var det 4 timmars sömn.

Tisdag 10 augusti

Dag 62
Upp och iväg. Jonas hade ett helvete med sin axel som nu var stel och kall, dessutom var han jättetrött. Jag tog fram bogserlinan och drog honom ett tag, ett kort tag, det var så tungt att det värkte i mina armmuskler hela dagen!
Framåt dagen blir Jonas axel bättre men vinden sämre, rak och frisk motvind! Utan för Kalix tar vi en ordentlig lunch paus och tidningen NSD passar på att komma ut till oss för en intervju. När vi ger oss av igen har dimman satt in. Vi följer land så gott det går. Det börja regna och vinden blåste i ännu mer. Vi driver in på en camping på Frevisören efter en jobbig sträcka av motvind och stora vågor. Vi går till receptionen och frågar om vi for sova gratis. Efter lite tvekande så säger dom ja. Bastu, dusch och torra kläder!

Onsdag 11 augusti
Dag 63
Haparanda!! Det är det ända jag tänker när jag vaknar 02.30. Jag sparkar igång Jonas och vi kom faktiskt iväg 03.30.
Idag kommer vi fram! Dimman ligger tjock, man ser knappt 1km, vilket betyder att vi tar det säkraste alternativet och följer närliggande öar och fastlandet så att vi verkligen kommer fram i dag. När dimman lättar en aning så ökar i stället vinden som är östlig. Klockan tickar och jag ökar automatiskt takten för det är en mil kvar. Jonas segar på en bit bakom mig så jag väntar in honom i lä bakom en ö.
En bit bort skärs vattnet av en väg med ett stort rör igenom. Tyst hoppas vi att det är stort nog för våra kajaker annars blir det tillbaka och runt hela Seskarö. Visst gick det att åka igenom. Vi åkte förbi Haparanda hamn .

JA! Haparanda och riksröse 59!!
Lättade av att vi klarat detta paddlar vi bort mot hamnen igen.
Det är inte över förrän man rest sig upp ur kajaken och går på land och inte behöver sätta sig igen. Väl framme i hamnen kl:12.00 är det tomt på folk. Vi hade tänkt oss fanfarer och folkmassor. Så, lite avtrubbade börjar vi städa ut kajakerna. Efter en timme anländer vår transport. Staffan och Linda kom för att hämta hem Jonas till Övertorneå och skjutsa mig till bussen.
63 dagar tog det oss att paddla runt Sveriges kust, ca 2440 km.
Nu! Är det gjort!