Sven Berggren - HBB 1 maj till 8 juli 1995

Detta är en utskrift av de minnesanteckningar som jag gjorde under min paddling utefter Sveriges kust den 1/5-8/7 1995 från Svinesundsbron till Haparanda.

30/4 dag 0
Det var en fullpackad Mercedes som lämnade Solna med 3 kajaker på taket och långfärdspackning för 2 st Sverigepaddlare och Jim Danielsson som skulle paddla i Norge. Bilresan till Svinesund gick bra och vi bodde i en stuga på campingplatsen och siktade på tidig start nästa dag.

1/5 dag 1, Dagens startplats och paddelsträcka: Svinesund 46 km
Jag hade stora svårigheter att få med mig alla mina prylar och all mat. Jim och Bengt Larsson ( som också skulle paddla Sveriges kust) var klara betydligt tidigare. Jim skulle endast göra en dagstur. Vi kom i väg kl. 6.40 och hade en fantastisk paddling ut ur Svinesundsfjorden med sol och ingen vind. Bengt och jag skiljdes relativt snart eftersom vi båda var inriktade på att paddla ensamma.

På Norra Långö utanför Strömstad tittade jag på de byggnadsverk i kullersten som en guldgrävaränka uppfört i början av seklet. Jag hade beslutat mig för att paddla den s.k. Inre leden genom Älgöleran. Detta blev ett ödesdigert beslut. Jag fastnade i denna lera och kunde inte komma varken framåt eller bakåt med min tungt lastade kajak. Det gick ej heller att stiga ur kajaken, då leran var bottenlös. Jag lyckades ta mig fram stående med ett knä i kajaken och sparkande med det andra benet i leran och samtidig jobbade jag med delad paddel på båda sidorna.

När jag väl kom igenom var både jag och kajaken svarta av lera och jag var tvungen att skölja mig och den. Jag kom fram till min planerade tältplats på Amundholmen kl. 6.00. Den var perfekt och nu vankades en välbehövlig middag.

2/5 dag 2, Amundholmen 26 km
Jag kom iväg kl. 7.30 och hade sol men kraftig motvind hela dagen. Då det blåste sådan motvind gick jag iland vid lunchtid och kokade en gulaschsoppa och vilade lite. Slutade paddla kl. 17.00.

3/5 dag 3, öster om Stensholmem 27 km
Kom iväg 7.30 men då jag rundade en udde på den ö jag tältat på upptäckte jag en kyrkogård på ön. Detta gjorde mig så pass nyfiken, att jag gick iland igen för att titta närmare på den. Den var från första världskriget och där låg 18 st tyskar, som hade stupat i slaget om Skagerak år 1918. Motvind idag också. Strax innan Hunnebostrand gjorde jag en smärre felnavigering och kom in i en blindtarm.

I Hunnebostrand bunkrade jag vatten och köpte smör, salta jordnötter och en chokladkaka samt ringde morsan, då började det även regna. Motström i Sotenkanalen. Landade kl. 16.00 på Grindsholmen och lyckades få upp tältet mellan regnskurarna. Dagen slutade i stor dramatik. Jag upptäckte en fästing på skinkan. Den togs bort medelst pincett och spegel, med ändan i vädret och flukt mellan benen. I mitt exalterade tillstånd halkade jag på klipporna och fick skrubbsår, men kunde lika gärna ha brutit armen. Nu går jag till sängs kl. är 20.00.

4/5 dag 4, Grindholmen 52 km
Kom iväg kl. 7.30 idag också. Härlig solskensdag med lätt medvind eller bleke. Såg en huggorm simma i vattnet men då jag skulle fotografera den ringlade den ihop sig och jag blev orolig att den skulle hoppa i kajaken, då jag ej hade kapellet påsatt. Att få en huggorm i sittbrunnen är inte nådigt så den fick vara.

Passerade Mollösund och hamnade strax efteråt i en militärövning med korvettbåtar som körde härs och tvärs på fjärden som jag skulle passera. Allt gick bra även om det var lite oroligt i vattnet och ovetskapen om huruvida de såg mitt lilla ekipage. Tältade på Hjärterö som jag hade besökt året innan tillsammans med Tomas och Anette under en segeltur och som jag därför visste hade bra tältplatser.

5/5 dag 5, Hjärterö 44 km
Start kl. 7.15. Passerar Åstol och innanför Marstrand där jag alldeles efter bron sitter i kajaken och dukar upp en härlig lunch på fördäcket. Sol och dis hela dagen. I diset utanför Göteborg blir det riktigt rolig när man ska passera de kraftigt trafikerade farlederna och inte har full sikt. Jag passar också på att runda fyrarna Skäddan och Gäveskär när jag passerar dem.

Hittar ingen bra tältplats och gör den chansningen att tälta på en privattomts gräsmatta i hopp om att ingen ska komma under kvällen. En granne dyker dock upp och berättar att ägaren till tomten mycket väl kan komma och att han aldrig skulle ha någon förståelse för mitt tilltag, varför jag finner det bäst att flytta tältet till en egen vik som grannen visar mig.

Det är första och sista gången som jag tältar på privat tomt utan lov, för det är inget nöje direkt att packa ihop och flytta när man just ska till och laga middag. Paddlade till kl. 18.00 denna dag men halva kvällen gick sedan åt strulet med tältningen.

6/5 dag 6, Köpstadsö 21 km
Jag kom iväg kl. 6.00. Nordanvinden ökade till 12 sek/m varför jag slutade att brottas med sjöarna i Särö. Denna plats var mycket vacker. Solen sken trots den hårda vinden, grönskan var skir och villorna flotta.

Jag åt lunch på golfrestaurangen, pyttipanna och en lättöl. Sedan promenerade jag runt i Särö och hittade en bra tältplats trodde jag. Enligt sjörapporten ska vinden avta i natt. Det var lördagskväll och det visade sig att hela Särös mopedåkande ungdom tydligenbrukade samlas och dricka öl och köra moped där jag hade tältat. Detta liv gjorde mig nästan vansinnig men slutligen infann sig nattron och sömnen.

7/5 dag 7, Särö 50 km
Startade kl. 4.45. Jag hade fin medvind hela dagen, dock i kallaste laget på eftermiddagen. Gick raka vägen från Malön till Ringhals. Efter den överfarten började det blåsa betydligt mer varför jag tyckte det fick vara nog vid Bondholmen vid Varberg.

Jag mötte en paddlare som sa att den var bra och att Jim tältat där tidigare. Tyvärr gick jag iland på en holme för tidigt, som inte alls var bra för tältning, innan jag upptäckte misstaget och fick återpacka kajaken. Bondholmen var dock jättebra men full av häckande ådor varför man knappast kunde gå ur tältet.
I natt ska sovas!

8/5 dag 8, Bondeholmen 0 km
Denna dag hade både positiva och negativa sidor. Det positiva var att det började regna just då kajaken var färdigpackad för avfärd kl. 6.00. Jag ville inte starta i regn och motvind varför jag åter satte upp tältet och blev kvar på Bondholmen, vilket var en lycka. Det regnade hela dagen och vinden ökade till sydostlig kuling, alltså ren motvind.

Det negativa var att då jag snabbt skulle sätta upp tältet igen gick en av tältstängerna av. Jag hade dock en lagningshylsa, men nu får detta inte hända igen för det var enda lagningshylsan jag hade. Har legat hela dagen och kurat i min varma sovsäck. Till lunch åt jag gulaschsoppa och till middag fiskbullar och ris. Hoppas på paddling i morgon.

9/5 dag 9, Bondeholmen 51 km
Kom iväg 6.15. Hela dagen blåste en mycket kraftig östanvind. Fyren Morups Tånge syntes på lång väg. Har aldrig tidigare trott att jag skulle kunna blåsa ut till havs, men vid Falkenberg fick jag ta i för allt vad jag var värd för att inte detta skulle ske. Har bränt massor av energi i dag. Vid Ugglarps kvarn hittade jag en perfekt tältplats vid en liten hamn med en gräsplan alldeles vid slipen. Avslutade paddlingen kl. 17.00.

10/5 dag 10, Ugglarps kvarn 41 km
Jag hade en härlig resa ner till Tylön. Där åt jag ärtsoppa och drack te i solsken för att stärka mig för resan över Laholmsbukten.

Dagen till ära hade jag bytt kapell, då jag tyckte att det jag hittills använt ej var riktigt tätt. Nu ökade vinden då jag kom ut i bukten och vred till västlig. Tidigare hade vinden varit nordvästlig. Detta gjorde att jag blev översköljd av vågorna och det kapell jag nu hade visade sig vara ännu sämre än det tidigare. Jag blev dyblöt och fick in ca. 1 liter vatten i kajaken.

Våt och rädd att få en förkylning beslöt jag att angöra Kattvik, som var lättare att nå än Torekov i rådande vind. I Kattvik hittade jag en verkligt mysig tältplats under ett blommande plommonträd. Överfarten över Laholmsbukten tog 3,5 timma och jag var nöjd att ha avklarat en av de längre överfarterna som erbjuds efter Sveriges kust, trots den relativt höga sjön.

11/5 dag 11, Kattvik småbåtshamn 42 km
Lämnade Kattvik och passerade Hovs hallars vackra formationer. Gick in i Torekovs hamn och stärkte mig med soppa och mackor sittande i kajaken före överfarten av Skälderviken som är 20 km.

Då jag satt och åt kom en fiskare och frågade vad jag hade för säkerhetsutrustning om jag skulle komma i sjönöd. Jag nämnde mina bloss men han bara ruskade på huvudet och jag hade heller ingen lust att diskutera detta med någon som aldrig har suttit i en kajak. Jag hade en fin paddling 3/4 av sträckan, men då kom jag in i en åskby, som på mycket kort tid rörde upp havet. Jag fick rak motvind som var så stark att det inte gick att komma någon vart i den riktningen. Här gällde det att komma i lä av Kullaberg så fort som möjligt varför jag fick ändra kursen till SSO.

Som tur var varade detta inferno endast i ca 15 minuter, men det räckte. Sedan det lugnat på och jag hade kommit in mot land kunde jag smyga ut efter landkanten och då jag passerade Kullens fyr var sjöhävningen inte värre än att jag kunde ta fram kameran och fotografera den. Medvind till Mölle där jag gick i land och åt wienerschnitzel på Turisthotellet för 120 kr. Jag var ensam i hela matsalen.

Fortsatte sedan till Lerhamn men nu hade åter höga vågor uppstått och jag slog läger där. Det mesta var blött men det var bra torkväder. Jag begriper inte varför jag får in så mycket vatten i sittbrunnen. En äldre dam som såg mig tälta erbjöd mig sovplats i hennes stuga, men jag avböjde hövligt. Hörde göken för första gången i år.

12/5 dag 12, Lerhamn 47 km
Startade kl. 6.00 och hade en härlig morgon och förmiddag med sol och praktiskt taget stiltje. Gick in i Vikens hamn och åt frukost i kajaken. Öresund hälsade mig välkommen med spegelblank yta och sol samt Kronborgs slotts vackra siluett på danmarkssidan. Helsingborgs pirer var fulla av fiskare som stod och kastade.

Det var tydligen fisketävling och de blev inte glada då jag kom strykande efter kanten och skrämde fisken enligt deras mening. I Råå hamn var det dags för andra lunch. När jag kom ut ur hamnen hade det börjat blåsa och jag hade medvind. Mellan Ålabodarna och Borstahusen gick det undan i medvinden. Sträcken är 5 km och den tog 50 min.

När jag rundade piren till Borstahusens hamn var jag tacksam att jag inte skulle längre för nu var vågorna besvärande. Min syster Kerstin och hennes man Bosse bor i fiskeläget och dem hälsade jag nu på hos. Väderleksrapporten på kvällen utlyste kulingvarning för morgondagen och stormvarning för nästkommande dag.

13,14,15/5 dag 13, 14, 15, Borstahusen 0 km
Cyklade in till Landskrona och handlade mat och fixade med min utrustning. En av dagarna var Bosse, Henke och jag och tittade på Vallåkra fornborg. Det är dock mycket frustrerande och gå på land och vänta på bättre väder i så många dagar som det blev här. Jag tänkte på Bengt Larsson som hade startat samtidigt med mig och som låg och tryckte i sitt tält någonstans. Hos syrran hade jag det ju mycket bra med eget rum och vanlig mat.

16/5 dag 16, Borstahusen 35 km
Gav mig iväg trots ordentlig västvind och kämpade mig ner till Barsebäcks hamn, där jag blev kvar i 2 timmar för torkning och väntan på bättre väder. Hörde på väderleksrapporten att det skulle blåsa ostligt i morgon, varför jag beslöt att ta mig till Lomma, för att kunna dra fördel av vinden.

Paddlade upp i ån och hade svårt att hitta någon bra tältplats men fann slutligen ett ställe som fick duga. Vid tältresningen hände det som oroat mig sedan Bondholmen tältstång nr. 2 brast. Jag sov i tältet med endast 2 st. hela bågar vilket innebar att absiderna hängde som trasor och det gick ej att laga mat i dem. Jag förbannade min otur och förstod att detta skulle vara ett ständig orosmoment under färden. Jag kunde inte lita på mitt tält.

17/5 dag 17, Lomma 26 km
Först kl. 9.00 kom jag iväg, då jag bestämt att jag skulle få sova till kl. 6.00. Sedan blev det lagning av tältstång, en slags spjälning med en pilträdsgren och byggtape. Detta innebar att tältstängerna ej längre automatisk kopplade sig samman utan jag måste märka dem och i fortsättningen sätta ihop dem manuellt.

Varje tältslagning skulle i fortsättningen ta något längre tid samt att jag varje gång skulle oroa mig för nya bristningar. Vidare blev det mätning och bokföring av distans då jag ej gjorde detta i går. Hade fin medvind förbi Malmö. Efter Lernacken ökade ostvinden så att jag fick kämpa som ett djur för att nå Klagshamn.

Åt lunch och prövade om vinden mojnat . Det hade den inte utan istället ökat. Beslutade mig för att slå läger och spara krafter. Sitter nu i tältet och det har börjat regna. Till middag ska jag äta Bullens korv och makaroner med ananas som efterrätt. Ringde morsan.

18/5 dag 18, Klagshamn 57 km
På morgonen var det dimma och västlig vind på vägen mer till Falsterbo kanal. Jag längtade att få komma igenom kanalen och dra nytta av västvinden. I kanalen tycktes ingen se mig varför länsen inte öppnades.

I väntan på att något skulle hända tog jag en fika. Då upptäcktes jag och kanalvakten öppnade för passering med påföljd att jag tappade min sked i vattnet. Adjöss med den. Ordentliga vågor på sydsidan av Skåne. Allt i sittbrunnen är genomblött igen. I Gisslövsläge fick jag nog och gick in för att torka och äta.

Tillbringade 1 timme på hamnens toalett som hade varma el-element. Hur vattnet kommer in begriper jag fortfarande inte. Fick åter blodad tand för paddling och fortsatte i mera lagom sjögång till Hörte. Klockan är nu 21.00 och jag lägger mig och sussar.

19/5 dag 19, Hörte 28 km
Denna morgon började bra med lagom medvind fram till Ystad. Åt i kajaken, fyllde på vatten och ringde hem. Startade igen i hopp om att nå Kåseberga, men på grund av ökande vind såg jag mig nödsakad att avsluta tidigare.

Nu skulle min första surflandning med full och synnerligen tung kajak bli av. Jag bemödade mig med att försöka hitta en så fin sandstrand som möjlig. Men eftersom man paddlar ganska långt från land i hög sjö är det alltid en chansning. Skulle jag gå på en sten i surfarna och brotten in mot stranden skulle jag antagligen slå hål i kajaken. Jag hade dock valt en perfekt sandstrand och allt gick bra så när som på 2 st vattenflaskor som försvann från akterdäck.

Stället heter Nybostrand och jag har tagit en promenad och ätit hamburgare med pomefrittes. Solen skiner och det är bra torkväder. När jag reste tältet brast tältstång nummer 3. Tältbekymren är det värsta på denna färd. Jag ska försöka komma här ifrån i natt.

20/5 dag 20, Nybrostrand 47 km
Då jag vaknade kl. 3.00 på morgonen kunde jag inte få upp blixtlåset på tältet, då det frusit fast under natten. Det tog lång tid innan jag hade tinat upp det och jag kom ut. Hela tältet var täckt av en isskolla, men havet låg som en spegel och det var huvudsaken.

Startade kl. 5.00 och hade en mycket vacker soluppgång vid Kåseberga sedan fortsatte dagen med lagom medvind förbi Sandhammarens oändliga sandstränder. Gick in i Skillinge och åt första lunch. Åt även lite i Brantevik. Vid 15.30 tiden slog jag läger i Baskemölla. Detta har varit en toppendag hittills. Solen skiner och nu sitter jag utanför tältet med bar överkropp och skriver och njuter.

21/5 dag 21, Brantevik 46 km
Vaknade kl. 3.00 och kom iväg kl. 5.00. Rundade Stenshuvud och fick kraftig motvind till Kivik, där jag åt första lunch i hamnen. Efter Vitemölla något gynnsammare färdriktning men ofta motvind. Jag blev fotograferad av en kille som kom och pratade med mig under det att jag rastade i kajaken med fören mot sandstranden.

Passerade Gropahålet utan att gå in och rekognosera, det blåste för mycket västvind för det tyckte jag. Utanför Åhus tvingade grundbankarna mig långt ut från land och då fick vinden tag i mig och jag fick verkligen jobba på för att komma i lä av hamnen. Jag hade tänkt slå läger på Rakö men skippade detta på grund av den hårda västanvinden. Istället landade jag på fastlandet strax norr om Åhus vid 16.00 tiden.

Dagens bakslag blev att när jag rest tältet och satt inne i det och skrev kom ett par riktigt kraftiga vindstötar. Jag hade inte tryckt på packluckorna ordentligt, då jag skulle hämta ytterligare saker i kajaken. Till följ av detta blåste en packlucka i vattnet och försvann. Som tur är har jag en reservlucka med mig, men detta schabbel får ej upprepas.

22/5 dag 22, norr Åhus 53 km
Detta blev en bra dag med ”flyt” i. Rundade fyren Tunören och har nu kommit till Blekinge. Hanö har jag på högersidan men då jag varit där tidigare kan jag lugnt passera den. I Hörvik gick jag iland och köpte lite mat och åt rökt fisk och vattenmelon.

I affären berättade jag om mina bekymmer med tältstängerna och damen bakom disken sa att det kunde nog Gösta fixa. Det visade sig att han var en riktig uppfinnarjocke och hade en verkstad som innehöll det mesta.

Här kunde jag köpa 5 st. lagningshylsor till mina tältstänger och i och med detta kan jag slappna av något. Pukaviksbukten från Hörvik till Tärnös västliga udde passerades på 2 timmar och 25 minuter. Hittade en perfekt tältplats på Bockö med kajaken endast 3 meter från tältet.

23/5 dag 23, Bockö 31 km
I dag tog jag sovmorgon och gick inte upp förrän kl. 5.30, vilket innebar att jag kom iväg ca kl. 7.30. Till en början gick det som smort med lagom SV-vind. Vid Saltärna fikade jag och kände igen mig sen min paddling där året innan. SV-vinden hade ökat och jag förstod att det skulle bli jobbigt vid passagen förbi Göudde och Lindö, då man ej får någon lä bakom skyddande öar.

Jag bestämde mig för att försöka bedöma läget i lä av Skaftö. Från den positionen fick jag intrycket att vågor och vind möjligen avtagit. Detta visade sig vara en total felbedömning och jag hade en synnerligen jobbig passage med de största vågor jag varit ute i kommande snett och senare rakt akter ifrån.

Jag var tacksam då jag kunde gå iland på läsidan av Ljundskär och äta en varm ärtsoppa och torka kläderna lite. Eftersom det fortfarande var blåsigt valde jag att paddla norr om Aspö för att få lä. Trots ärtsoppan var jag frusen och tappade därför lusten att paddla vidare, varför jag beslöt att slå läger istället för att frysa i kajaken. Kl. 15.30 slog jag läger på Eneholmen.

24/5 dag 24, Eneholmen 38 km
Efter gårdagens strapatser sov jag från kl. 19.00 till 5.00 på morgonen. Var alltså startklar vid 7-tiden och har haft en mycket fin paddling genom Blekinges skärgård, trots lite motvind. Jag tror nästan att detta är första dagen som det blåser lagom.

Passerade Karlskrona och fotograferade staden med fyren God Natt i förgrunden. Eftersom det blåste ostlig vind oroade jag mig lite för hur det skulle vara på andra sidan Torhamnsudde. Det var inga problem men Torhamnsudde gillar jag inget vidare. Det är en diffus historia utan klara konturer.

Fortsatte på ostkusten till kl. 16, då jag hittade en härlig tältplats vid Sibbaboda. Solen skiner och det är varmt och skönt och jag sitter ute och skriver. En härlig känsla att vara på väg norrut vilket ju är rätt riktning till Haparanda.

25/5 dag 25, Sibbaboda 18 km
Vaknade kl. 4 och var iväg kl. 6. Det blåste redan på morgonen ordentlig rak motvind. Efter 3 timmars kämpande gick jag iland kl. 9 och avvaktade till kl. 12. Åt gulaschsoppa och solade. Prövade på paddlingen igen men på rapporten kl. 1 sa dom ökande vind och då gick jag iland igen.

Har legat och solat i lä , en riktig sommardag, men kl. 16 var rapporten inte bättre och jag hade tappat lusten för fortsatt motvindskämpande denna dag. Det är dock en fin kuststräcka med goda tältmöjligheter.

26/5 dag 26, Äspenäsudde 51 km
Kom iväg vid 6-tiden och hade samma motvind som igår. Kämpade mig upp till Kristianopel men det var för tidigt för att handla så jag gick bara in i hamnen och vilade. Vinden lättade efterhand och det blev trevlig motvindspaddling.

I Bergkvara blev mycket uträttat då jag handlade, tankade vatten, köpte telefonkort och ringde. Strålande sol och varmt och kl. 15 vände vinden och jag fick plötsligt medvind. En lyckad dag. Klockan är nu 20.30, middag med spagetti och köttfärssås aväten och nu lägger jag mig att sova. Hoppas på sydvind i morgon. Jag kan se Kalmar från denna tältplats.

27/5 dag 27, Björnö 34 km
En strålande dag då Kalmarsund låg som en spegel. Skärgården vid Kalmar är jättefin att paddla i. Passagen genom Kalmar gav rolig omväxling, man paddlar ju genom staden. Slog läger redan vid 3 tiden, då jag såg en lägerplats som inte fick missas. Jag hade tänkt paddla till Timmernabben men så blev det alltså inte.

Skönt att ha lediga timmar på perfekt ställe. I dag har jag paddlat genom 2 st kanaler. En vid Dragviksudd söder om Kalmar och en vid Skäggenäs norr om. Båda kanalerna var mycket vackra.

28/5 dag 28, Ängö 52 km
Jag har fått rutin på att vakna kl. 4 och vara på väg vid 6-tiden. I dag är det strålande fint väder och lite vind till att börja med. Passerade ett pappersbruk innan Påskallavik där 3 st båtar låg fullastade med massaved och 1 st båt var i full gång med lossning. Båtarna hade vit, röd och blå flagga med fälten på längden.

Köper månne skogslandet Sverige massaved från Ryssland? Tankade vatten i Påskallavik. Nu har det börjat blåsa. Jag trodde ett tag att jag inte skulle kunna passera Oskarshamn. Där är skärgården öppen och SV-vinden hade ökat ytterligare. Det gick bra och jag slog läger på Tillingeö i en lagun.

29/5 dag 29, Tillingeö 55 km
Kom iväg vid 6 tiden. I dag var det en strålande dag med solsken hela dagen och nästan ingen vind i så fall medvind. Har solat och badat och hittade då min tredje fästing sen starten. Paddlade till Spårö, där jag tältat tidigare, men nu gillade jag inte stället denna gång.

Har fått högre krav på att vara ostörd och detta ställe är populärt bland båtfolk. Fiskbullar och ris avnjöts till middagsmål. På morgonen upptäckte jag att jag inte hade tältat på min gamla plats utan 50 meter därifrån. Detta var en av anledningarna till att jag blev missnöjd med tältplatsen.

30/ 5 dag 30, Spårö 35 km
Sov till kl. 5. När jag höll på att packa bröt regn och åska ut, varför jag kröp tillbaka i tältet igen och inte kom iväg förrän kl. 8. Ordentliga regn på förmiddagen men sedan klarnade det upp och blev sol med lätt motvind.

Skön och vacker inomskärspaddling hela dagen. Klockan är nu 19 och jag sitter ute i solen på Torrö och skriver. Till middag blir det bara en soppa, då jag åt spagetti tidigare i dag.

31/ 5 dag 31, Torrö 39 km
Klockan är nu 19 och jag sitter på Yttre Olsön och tittar söder ut. Det har varit en strålande solskensdag i dag med. Strax innan Fyrudden tog jag 2 st kort på bl.a. en ek i sin skiraste vårblomstring.

Sedan mötte jag ett holländskt par som paddlade och vi gjorde sällskap till Fyrudden. Jag handlade, ringde, bunkrade vatten och åt fisk med remouladsås på restaurangen. Tältet är rest och övrigt kontorsarbete klart, så nu ska jag äta ärtsoppa och sedan förpuppa mig.

1/6 dag 32, Yttre Olsön 40 km
Det var morgondimma och jag fick söka mig från ö till ö dessutom NO vind. Snart lättade dimman och det blev solsken men vinden höll i sig. Gick in i Arkösund och ringde och åt pyttipanna på en restaurang samt handlade lite. Därefter tänkte jag paddla ut och lägga mig i läge för att korsa Bråviken.

Vid Marö var klockan 4 och jag hoppades att vinden skulle mojna på eftermiddagen, varför jag beslöt att klämma Bråviken idag. Vinden mojnade inte, snarare ökade och det blev en ganska jobbig överfart. Annat var det förra gången jag passerade Bråviken, då låg den spegelblank. Har ätit och gjort klart det mesta och klockan är 20.30 och nu ska jag sussa på en inte alltför bra tältplats i Kungshamn.

2/6 dag 33, Kungshamn 32 km
Solig dag och svag ostvind. Paddlade kanalen vid Femöre huvud. Vackert genom Vålaröskärgården där jag satt naken på en ö och åt gulaschsoppa. Avslutade vid 4 tiden på en ö mellan Ringsön och Långön.

Då jag skulle sätta upp tältet kom en veritabel regn och åskskur. Att ensam sätta upp mitt tält i regn är omöjligt utan att få innertältet dyblött och det var precis det som skedde. Klockan är nu 6 och jag ska äta middag bestående av Bullens korvar och makaroner.

3/6 dag 34, Lindholmen (södra) 55 km
Hade diarré på morgonen och fick springa ut i buskarna fyra gånger. Dimma. Gick söder om Askö och sa till mig själv att det är kul att navigera i dimma när man prickar sin ö perfekt. Då visade det sig att jag missat rätt grovt.

Överfarten till Torö gick bra och sedan lättade dimman något. Paddlade genom Dragets kanal och förbi Nynäshamn i medvind och slog läger på Muskö vid Lugnnäsudden. En bra dag trots diarrén som ej besvärade under färden.

4/6 dag 35, Lugnnäsudden (Muskö) 37 km
Paddlade genom Stockholms södra skärgård som känns som rena transportsträckan, då inga nyheter är att beskåda. Kurre kommer ut till Dalarö och vi fikar tillsammans. Han lyckas övertala mig att inte vara alltför effektiv och jag paddlar in till Lökholmen, där vi badar bastu och jag blir bjuden på middag. Skönt att duscha och basta och sitta på en stol vid dukat bord.

5/6 dag 36, Lökholmen (Tyresö) 58 km
Startade från Kurre vid 6 tiden. Regn stor del av dagen men på eftermiddagen blev det solsken och lätt medvind. Det är sista helgdagen i Pingst varför många båtar är på väg hem. Stockholms skärgård är vacker men bjuder ju inte på några överraskningar. Paddlade 58 km - längst hittills.

6/6 dag 37, Lång-Fambaken 54 km
Sol och strålande väder när jag paddlade mellan Yxland och Blidö och vidare förbi Kapellskär. Gick in till Gräddö och handlade, men glömde köpa ananas på burk. Sedan upp genom Björkfjärden och jag paddlade till Jims tältplats utanför Barnens ö. Den var perfekt och jag var där kl. 20. Medvind under dagen och Ravioli till middag.

Lugn och fin paddling genom Väddö kanal och Ortalaviken. Det blev tuffare tag ute på Singöfjärden. Startade vid 8 tiden och avslutade kl.17.30 vid Hovön naturreservat.

8/6 dag 39, Hovön (naturreservat) 45 km
På morgonen var det dimma som lättade strax innan Öregrund. Hade medvind i mesta laget. Förbi Forsmark i den lilla genomfarten. Det började blåsa ännu mera och jag avbröt vid 4 tiden. När tältet skulle resas snabbt innan ett annalkande regn bröts en tältstång igen. Detta var 4 gången det händer under denna färd. Vid reparationen skar jag mig i fingret, trots att jag försökte vara försiktig och undvika just detta.

9/6 dag 40, Storgrundan 33 km
Denna dag började inte bra. Hela kajaken var översållad med piss-myror. Anledningen till detta var att jag hade tappat lite nyponsoppspulver på den igår. Jag gjorde vad jag kunde för att sanera den.

Då jag paddlat en stund kände jag ett bett på låret, men då jag öppnade kapellet och tittade vad det var, fann jag min fjärde fästing under denna färd. Jag gick iland och tog bort den men är ej säker på att det lyckades perfekt. Väl i kajaken upptäckte jag att jag glömt sittunderlaget, som ej var lönt att vända om för. Sol men motvind mestadels.

Såg Björns fyr i horisonten. Gick in i fiskehamnen i Sikhjälma och ringde och fyllde vatten. Lyckades korsa Lövstabukten trots besvärande sned motvind. Efter passagen tyckte jag att det fick vara nog och slog läger på en ö norr om Själgrund. Då jag reste tältet hittade jag sittunderlagen i det. Vilken lycka !

10/6 dag 41, öster om Själgrund 51 km
Ingen sol, ingen vind perfekt. Passerade Skutskär som förorenar vattnet med något brunt äckligt skum. Korsade Gävlebukten och gick på insidan av Eskön där det var vackert och trolskt på sina ställen.

Att Iggön ska passeras på utsidan visste jag och rotade därför ej fast mig i någon vass. Jag började få en svag aning om att denna kuststräcka ej erbjuder de bästa tältmöjligheterna. Hittade dock en bra plats vid en övergiven stuga vid en inflad. Blev dock på detta ställe svårt angripen av mygg. Ena dagen myror andra dagen mygg

11/6 dag 42, Hamnskär 44 km
På morgonen utsattes jag för de värsta myggattacker jag varit med om i hela mitt liv. I dag var det motvind. I Trollharen fikade jag och kom i samspråk med en kille, som blev så imponerad av min paddling, att han gav mig en halv limpa och 2 st bananer. Passerade och såg den vackra fyren Storjungfrun i horisonten.

Var man ska tälta i denna stenöken är ej lätt att veta. Ett tag trodde jag att jag skulle bli sittande i kajaken över natten men då dyker plötsligt paradiset upp i form av en sandö i detta stenhav. Enskärsoren heter ön, som jag är helt ensam på trots att här ligger en seglar klubb. Här finns bastu, toa och telefon. Toppenbra. Nu ska jag äta korv och makaroner.

12/6 dag 43, Enskärsoren 0 km
Idag har jag blivit inblåst på Enskärsoren. Rapporten säger NO-lig vind 8-13 m/sek och det blåser det säkert också. I och för sig en bra plats att vara inblåst på men man vill ju helst paddla.

Det har kommit ut byggjobbare till ön idag och de laddade min mobiltelefon men efter några timmar var batteriet slut igen, så det är något fel på det. Ska försöka komma iväg i morgon trots att det tydligen ska blåsa ordentlig NO- vind då med. Inte bra.

13/6 dag 44, Enskärsoren 5 km
Startade trots kraftig motvind men ångrade mig praktiskt taget genast då jag inte kom någon vart. På sjökortet såg jag att det fanns en gästhamn ca 5 km bort. Den visade sig vara perfekt och hette Segelvik. Där fick jag hyra rum med rinnande vatten och kokplatta för 20 kr.

Sedan fick jag lift in till Söderhamn, där jag åt pyttipanna på restaurang, köpte proviant och myggmedel. Dessutom besökte jag det vackra utsiktstornet Oskarsborg. Därefter tog jag buss tillbaka och lyckades dessutom få lift de sista 2,5 km, som annars måste ske till fots. Det var jag tacksam för eftersom matkassarna var blytunga. Hoppas på bättre väder i morgon.

14/6 dag 45, Segelvik 23 km
NO-lig vind i dag också men det är inget att göra åt. Passerade genom Skatörännan. Den korta överfarten från Stålnäset till Sydosten var bland de tuffaste hittills. Tänkte ett tag slå läger där men fortsatte efter en stunds vila. Passerade Storskäret som har en fin sandstrand på västsidan.

Tog mig upp till Vitgrund och satt och rastade i en fiskestuga som jag även funderade på att övernatta i men tyckte att det mojnat något och beslöt fortsätta till en plats vid Fäbodön, som jag fått tips om skulle vara bra. Den visade sig dock vara mycket olämplig för kajak, en veritabel stenöken. Hittade dock efter visst letande ett ställe där tältet gick att klämma in.

15/6 dag 46, Ö öster om Fäbodön 45 km
NO-lig vind i dag också men dock måttligare. Vinden avtog betydligt vid 13 tiden, då jag inspekterade Jims tältplats vid Våtnäs och fyllde på vatten där. Beslöt att fortsätta till Hölick och där bestämma hur Hornslandet skulle tacklas. Utsidan på Hornslandet bör tas i ett svep då det är dåliga landningsmöjligheter vid pålandsvind.

Då vinden bedarrat ytterligare beslöt jag att fortsätta. På utsidan hade jag svag NO-vind men rätt stora dyningar från flera dagars kraftig NO-vind. Strax innan Kuggören blev det dimma för att inte säga tjocka. Att jag kunde hitta den lilla strandremsa som jag fått tips om var rena lyckträffen. I tjockan närmade sig en fiskebåt och det är lite irriterande när man inte ser ett dyft och man vet att fiskarna aldrig kan tänka sig att någon är ute och paddlar i sådant väder.

Middag bestående av fiskbullar och ris avnjöts inne i tältet och när jag sedan tittade ut hade tjockan försvunnit och Kuggören badade i kvällssol.

16/ 6 dag 47, Kuggören 50 km
Äntligen SV-vind. Klarade av resten på Hornslandet och fortsatte till idylliska Bergö Fiskehamn som jag paddlade igenom. Fortsatte norr ut i sol och medvind. Vid Hårte hade vinden ökat och jag gick iland på Hårteskäret och åt gulaschsoppa. Fortsatte till Norrfjärden, där jag tältade på en sandstrand på fastlandet.

17/6 dag 48, Norrfjärden 39 km
Gick upp kl. 3 och var i väg kl.5. Det är en härlig morgon alldeles vindstilla. Ett par fyllskallar kom i båt med aktersnurra och jag var orolig att det skulle köra på mig. Det vill hälsa och ta i hand men jag lyckades avstyra denna artighet som kunde leda till att de drog i kull mig om än ofrivilligt.

Senare på dagen började det blåsa och vid Lörudden var sydvinden kraftig. Att korsa rakt över Sundsvallsbukten var inte att tänka på varför jag fortsatte efter kanten till Åkersviken vid Juniskär. När jag satt vid sandstranden och pausade kom en familj ned från en sommarstuga och inbjöd mig på fika. Det blev betydligt mer än fika, ty då jag kom upp till dem efter att ha bytt kläder, var gravad lax och öl och tunnbröd framdukat.

Sedan kom fikat med bullar och jag blev även erbjuden att få låna deras dusch, vilket jag inte tackade nej till. Då det blåste bra ute på Sundsvallsbukten frågade jag om jag kunde få tälta på stranden och det gick bra. I morgon ska jag starta tidig.

18/6 dag 49, Åkersviken 56 km
Kom i väg så tidigt som kl.2.30. Det var dimma över Sundsvallsbukten som senare lättade men det var disig hela dagen. Vinden började öka på Åvikebukten och jag var mycket tacksam då jag äntligen kom till Svenskäret på vilket jag gick iland och kokade en burk köttsoppa. Klockan var bara 12 och jag trodde jag hade klarat av den mest utsatta biten för dagen. Vinden hade dock ökat ännu mer och låg på SO-lig.

Därför blev sträckan mellan Svenskäret och Södra sundet en pers med höga vågor och kall vind. Jag frös faktiskt trots den varma köttsoppan och fullt arbete med att parera och stötta. Passerade rakt igenom Härnösand utan att handla och sökte mig till Lust-holmen, som disponerades av en segelklubb. Klubben hade en gäststuga som de vänligt erbjöd mig att kampera i. Det tackade jag inte nej till och i stugan fanns el och vatten.

19/6 dag 50, Lustholmen 41 km
Start kl. 6. Regntunga moln skymmer bergen så jag ser inte mycket av skönheten i landskapet. På eftermiddagen klarnar det upp och jag paddlade in i Berghamn för att äta i kajaken. En seglare som låg vid bryggan kom fram och pratade och det visade sig att han hade sett mig vid Kuggören.

De öppna partierna upp mot Bönhamn hade jollpig sjö, men det är vackert. Gick in i Bönhamn och åt kalvstek och en öl på en restaurang. By hade bara en livsmedelsaffär och den var dyr för hamnen är populär bland båtfolk och ingen konkurrent pressar priserna. Beslutar mig för att slå läger här och paddlar därför ut till en holme som ligger strax utanför hamnen.

20/6 dag 51, Bönhamn 20 km
Denna morgon börjar mindre bra! Klockan 4.30 sa det plopp och tältstång nummer 5 bröts. Det har aldrig hänt tidigare att stängerna går av då tältet är uppsatt. Det har alltid tidigare hänt vid uppsättningen, men nu kan man tydligen aldrig vara säker när det ska ske. Dessutom blåser det byig nordan så jag avvaktar. Vidare konstaterar jag att jag endast har 300 kronor kvar vilket inte lär räcka.

Vinden mojnade och jag kom iväg vid 11 tiden. Det visade sig att vinden tursamt nog hade vänts till medvind. Jag hade fått tips om en fin vik på Mjältön och när jag kom dit blev jag så betagen, att jag beslöt att stanna och ha det skönt. Idag blev det bara 20 km men nu ska jag bada naken för jag är alldeles ensam i denna lagun, som också har en rinnande källåder.

Efter middagen besteg jag Mjältöns högsta punkt 236 m.ö.h. och hade en vidunderlig utsikt över bl.a. Ulvöarna och i horisonten kunde jag skönja fyren på Skagsudd. Mjältön är Sveriges högsta ö.

21/6 dag 52, Baggviken (Mjältön) 49 km
Kom iväg kl. 5.30 men var ej riktig klar över vilken färdväg jag skulle välja. Det blåste svag SO-vind. Jag beslöt att paddla på läsidan av öraden vid Trysunda och stack ut efter Vågön, vilket nog var en felbedömning, visserligen något närmare, men ingen chans till vila i lä på en lång sträcka.

Vinden ökade ej denna eftermiddag och Skagsudd passerades utan några svårigheter. Nu har jag lämnat Höga Kusten bakom mig. Slog läger strax innan Husum på en sandig badstrand på fastlandet.

22/6 dag 53, Aggön (Husum) 0
Nordlig vind och kulingvarning så det är bara att bli kvar. På förmiddagen lånade jag en cykel och cyklade in till Husum. Handlade och var på banken, så nu är jag stadd i kassa, ringde morsan, Bibbi, Janne och Roger. Roger åker på semester den 8/7 och det är nog tveksamt om jag hinner till Haparanda innan dess.

Köpte bl.a. jordgubbar. Då jag återlämnade cykeln blev jag bjuden på nystekt strömming och tunnbröd av vänliga semesterfirare. Dessvärre meddelade väderrapporten att det kommer att blåsa kraftig nordan i morgon också. På eftermiddagen kom solen fram och jag slöade.

På natten vid 3 tiden kom ett gäng fulla grabbar och gapade och skrek utanför tältet att jag skulle komma ut. Jag ansåg inte detta vara rådigt utan sa åt dem att försvinna vilket de tack och lov gjorde utan att ställa till något sattyg med tält eller kajak.

23/6 dag 54, Aggön 0 km
Midsommarafton och vindar med kulingstyrka från norr. Jag låg i tältet och tänkte på att detta blir nog den tristaste midsommarafton jag har upplevt. Då kom en trevlig kille och knackade på och bjöd in mig till sillunch.

Senare på eftermiddagen hade Filadelfia en riktig midsommarfest med dans kring stång och allt. Jag blev då hembjuden till ett annat par på lemonad och i kväll är jag bjuden på grillfest till en kille som bor på samma adress som jag i Solna. Vilket egendomligt sammanträffande.

När jag gick hem till mitt tält i midsommarnatten kunde jag konstatera att mina farhågor på morgonen ej hade besannats. Vad som emellertid såg oroande ut var att allt vatten i den grunda viken hade försvunnit så jag kommer att få släpa min kajak ca 80 meter för att kunna sjösätta den.

24/6 dag 55,Aggön 0 km
Fick flytta in i en stuga då tältet blir 50 grader varmt på eftermiddagen. Soligt men blåsigt hela dagen men på kvällen mojnar det. Har en okänd kuststräcka med stora fjärdar framför mig varför jag helst vill ha bra väderförhållande vid avfärd. Nästa kväll sticker jag under alla förhållanden.

25/6 dag 56, Aggön 59 km
Stack i väg kl 19.00. Vattnet hade återkommit till viss grad så jag behövde inte släpa kajaken så långt som jag befarat. Paddlade hela natten i 12 timmar drygt. Passerade Degerfjärden och Nordmalingsfjärden. Reste tältet vid 8 tiden på morgonen vid Norrbyn, då var det kulingvarning på Norra Kvarken.

26/6 dag 57, Norrbyn 0 km
Låg mer eller mindre utslagen i tältet och hörde vinden vina i träden. Bra tältplats med skugga och lä i ett buskars. Annars hade nog tältstängerna gått åt pipan denna dag.

27/6 dag 58, Norrbyn 0 km
Eftersom det blåser som attan i dag med kan jag bilda mig kulturhistoriskt. Jag tog därför färjan över till Norrbyskär och gick runt och tittade på resterna av det sågverkssamhälle som Frans Kempe skapade på 1890 talet.

Besökte bl.a. museet och värdshuset där jag åt laxpudding. En solig och vacker dag när man är på land men hård byig NO-vind. På eftermiddagen slöade jag i tältet. Ska försöka komma iväg tidigt i morgon bitti.

28/6 dag 59, Norrbyn 63 km
Start kl 2.30. Fin morgon, men den SV-liga vinden ökar under dagen och efter Holmsund är jag tveksam om jag ska ta Yttre Täftefjärden men det gör jag och fortsätter upp till Norrfjärden där jag är kl. 14.

Härifrån startade Jim och jag den 17/8 1994, då vi hade en mycket fin paddling runt Holmön och Holmögadd. Jag stannar i Norr-fjärden och på kvällen kom Roger och Elisabeth från Umeå och hälsade på.

När de skulle åka hem senare hade bilnycklarna blivit inlåsta i bilen, varför en kamrat till dem fick komma ut och hämta dem. I morgon är det NV-lig vind eventuellt kuling. Satan också!

29/6 dag 60, Norrfjärden 20 km
I dag hade jag ingen lust att börja paddla. Kom dock iväg kl. 8 och kröp och kämpade mig upp så nära strandlinjen som möjligt, till Ratan. Dessa ca 20 km tog 5 timmar. Blev inbjuden i en stor segelbåt på kaffe och mackor av en trevlig kille, som också senare bjöd på konjak.

Gick iland och tittade på vattenståndsmärken bl.a. ett från år 1749. Besåg även skansar och gravar från det senaste slaget på svensk mark den 20 augusti 1809 mot invaderande ryssar. I morgon är det NV-lig kulingvarning.

30/6 dag 61, Ratan 0 km
Lånade en cykel och cyklade till affären 5 km bort och handlade jordgubbar, persikor och kaviar. Åt lunch på tull-gården bestående av laxmacka och ostmacka och lättöl. Slöade resten av dagen.

1/7 dag 62, Ratan 0 km
Ringde Roger och Elisabeth som kom vid 10 tiden och vi åkte och tittade på en genuin bonnauktion därefter åkte vi och besåg Sveriges största stenblock och sedan visade de mig Umeå och jag bjöd dem på restaurang senare.

Det är nu klart att jag inte hinner upp till Haparanda i tid, men jag har kommit överens med Roger att han kör upp min bil dit och ställer den på vandrarhemmets parkeringsplats. Åter i Ratan kl.19 och i morgon blir det paddling.

2/7 dag 63, Ratan 57 km
Start kl. 2.30. Ett 12 timmars pass efter norrlandskusten. Fin morgon och på dagen sydvind. Äntligen lite distans 57 km. Slog läger på Jims Björkåsskär, en mycket bra plats. Fick 2 st rökta sikar och några strömmingar av en vänlig ortsbo som hade sin stuga vid skäret. Lugn fin paddling hela dagen.

3/7 dag 64, Björkåsskäret 45 km
Start kl. 4.30. Passerade Bjuröklubb och vinden ökar hela tiden SO-lig. Jag ska handla de sista varorna i Skelleftehamn, sedan ska jag klara mig till Haparanda. Passar även på att äta en pizza när jag är inne i samhället.

Det är svenska mästerskap i segling just där jag landat och jag blir intervjuad och fotograferad av ett lokalblad. I denna SM-smet tältar jag och det är ett himla liv hela kvällen och halva natten.

4/7 dag 65, Kurjoviken 56 km
Start kl. 3.30. Ostlig vind senare nordostlig. Regn hela dagen och har därför knappast sett någonting men har kunnat paddla och det är huvudsaken nu. Försökte gå på insidan av Rönnskäret för att få lä men det gick inte utan jag fick vända och gå på utsidan.

Efter mer är 12 timmar i kajaken slog jag läger på en sandstrand på Buskön. Som tur var blev det ett kort uppehåll i regnandet just då jag reste tältet. Skönt att jag börjar nå Piteå skärgård som ju är känd för sina sandstränder.

5/7 dag 66, Buskö 0 km
Regn hela natten och hela dagen. Nordvästlig kuling på eftermiddagen. Hämtade vatten och blev bjuden på kaffe och bullar och senare öl hos ett trevligt par i en sommarstuga. Tur att jag inte gav mig iväg i morse då det ”bara” regnade. Har legat i tältet och löst korsord. I morgon ska det bli sydvästlig vind. Hoppas det stämmer

6/7 dag 67, Buskö 56 km
Start kl. 3.45. Till en början är det fortfarande nordvästlig vind men vinden vrider under dagen och på eftermiddagen är sydvinden så kraftig att jag slutade strax efter kl. 15 och slog läger på Kunoön. Bra så att allt kan torka. Solig dag och inga problem. Lätt att hitta tältplats. På morgonen hade jag fått min tidningsartikel och en påse frukt som låg i en plastpåse vid min kajak av det trevliga paret.

7/7 dag 68,Kunoön 62 km
En bra paddeldag ingen sol och lite medvind. Enligt min smak är fjärdarna lite för stora i denna skärgård om man nu ska klaga på något samt att det började regna när jag skulle resa tältet på ön Berghamn. Det blev dock 62 km och då får man inte klaga. I morgon ska jag försöka nå Haparanda.

8/7 dag 69, Berghamn 59 km
Hoppas detta är sista paddeldagen på denna färd det är ca 6 mil till Haparanda. Start kl. 2.15. Morgondimma.

Senare sol hela dagen men vinden ökar hela tiden och är sydvästlig. Jag blir livrädd att jag paddlat in i en blindtarm, då jag går norr om Revässaari på grund av den hårda vinden. Det var en verklig lättnad då jag äntligen såg att det fanns en kulvert som gick att komma igenom. Efter Haparanda hamn är färden vådlig innan jag får lä av öarna vid Salmis-udden.

Enligt Jim ska man landstiga på en liten playa men jag paddlar förbi den två gånger innan jag begriper att vi inte har samma uppfattning om vad en playa är. Klockan 15 är jag vid riksröset och fotograferar mig själv vid den eftertraktade stenen. Det är en särskild känsla som infinner sig när man står där och vet att hela Sveriges kust ligger bakom en. Efter detta begrundande promenerar jag upp till vandrarhemmet och hämtar bilen som Roger parkerat där.

På sätet ligger ett gratulationskort och i handskfacket en liten flaska champagne. På återvägen svänger jag in till Haparanda tältplats och hyr en stuga. Därefter är det bara att vräka in allt i bilen och upp med kajaken på biltaket. När det är gjort åker jag in till staden och går på restaurang. Jag avnjuter ställets dyraste maträtt Oxfilé Black & White med pommes frites och grönsaker och en stor starköl.

Senare nere i stugan på tältplatsen firade jag med att dricka champagnen och därefter somnade jag och drömde ljuvliga paddeldrömmar. Min totala paddelsträcka från Svinesund till Haparanda blev 2393 km. På grund av dåligt väder var jag inblåst i 13 dagar.
Genomsnittlig paddling per dag i 69 dagar 34,68 km och i 69-13 dagar = 56 dagar 42,73 km

Epilog
Jag gick upp tidigt nästa dag för jag planerade att åka bil hem på en dag. Det borde gå på ca 15 timmar och det betraktade jag som tämligen enkelt då jag ofta har paddlat i över 12 timmar i sträck utan att sträcka stiga ur kajaken.

Problemet som uppstod var emellertid att det var nästan tomt i bensintanken och inga bensinstationer hade öppnat ännu. Jag var alltså hänvisad till sedelautomaten men hade endast 500:- sedlar som dom inte tar. Jag fick därför stanna och vänta att ytterligare någon bensinkund skulle stanna och tanka på morgonen och eventuellt få växla femhundringen av honom.

Det stannade snart en bil och när jag skyndade fram för att hövligt fråga om han kunde växla, lade han skräckslagen i ettan och gav sig i väg. Till saken hör att jag inte har rakat mig på hela färden och han fick tydligen slaget när min nuna dök upp i svinottan på denna bensinstation.

Alltnog nästa kund var inte lika harig och jag fick växlat och var hemma efter ca 15 timmar med oförglömliga paddelminnen i bagaget.

Hösten 1995

Sven Berggren

Sven Berggren i kajak